Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ta reda på mer om bilderna i gamla album.

© Thinkstock
Utforskning

Släktforskning: Så kommer du igång!

Välkommen till din första lektion! Vi börjar med det som ligger närmast till hands: släktingar och saker i lådor och skåp. Vi använder även datorn – men lugn, du behöver inte vara ett tekniskt snille.

1 Börja med din egen historia

Ta vara på dina minnen. Finns det fotografier, dagböcker eller gamla brev? Här hittar du utgångspunkten för ditt fortsatta sökande. Sammanfatta kort för dig själv, och även kommande generationer, hur det var på ett fjärran och exotiskt 50- eller 80-tal.

2 Prata med äldre släktingar

Det här är ingenting du ska vänta med. Gör pratstunden trevlig och avspänd, ha gott om tid – och spela in och fotografera.

3 Prata med kusinerna

Vid arvskiften har mor- och farföräldrarnas ägodelar delats upp och förts vidare i släkten. Hos kusinerna kan finnas många värdefulla minnen.

Bland dina saker har du säkert en hel del som ger ledtrådar till släkten.

© Thinkstock

4 Fråga om gamla bilder

I album och lådor finns ofta mängder med bilder. Fråga vem som är med på bilderna, anteckna på baksidan eller rita av konturerna och skriv in namnen. Fotografera av bilden eller skanna den.

5 Läs brev och vykort

Brev och vykort berättar spännande om livet förr, med många intressanta detaljer. Om du tycker att förfädernas brev är fascinerande – tänk dig för innan du kastar dina egna kärleksbrev, även om det kan vara en känslig sak ifall det handlar om en före detta…

6 Sök efter skolbetyg, kassaböcker och dokument

I sådana gamla handlingar finns inte sällan fina ledtrådar till hur livet var. Tänk att den nya bilen kostade 8 000 kronor och att morfar hade uruselt betyg i musik!

7 Fynda bland tidningsurklipp

Kanske har du själv eller dina släktingar samlat tidningsurklipp i kuvert eller klippböcker. Här finns notiser om födelsedagar, bröllop, barnafödslar och dödsannonser. Mängder med lokalhistoria har också ofta sparats på detta vis: här finns artiklarna om den stora branden, skolinvigningen eller brobygget.

8 Botanisera bland smycken, klockor och andra minnen

Ta hjälp av experter för att få sakerna daterade och värderade. De kan ge viktiga ledtrådar.

9 Jubla över ljud och rörliga bilder

Om du har tur finns smalfilmer, videofilmer och inspelade ljudband. Tala om tidsresa! Filmerna och banden kan lämnas in och digitaliseras. Är du en gnutta tekniskt intresserad kan du göra mycket själv på datorn.

10 Släkttavla sökes

Om du har tur kan någon redan ha gjort en utredning av din släkt, som ger en bra start för din egen forskning. Men lita inte alltid på gammelfarbror! Uppgifterna måste kollas igen.

Läs också:

Gustav III:s hov avbildat 1779.
Vardagsliv

När började hovet prata svenska?

4 minuter
Upptäcktsresor

Piraten Francis Drake blev stenrik

22 minuter
Utforskning

Historiens kartor var rena påhitt

8 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj