DPA
Nazi-skattkarta Holland

Skattletare söker efter plundrad skatt i Nederländerna

I april 1945 grävde tyska soldater ner en skatt av stulna diamanter och guldföremål till ett värde av 165 miljoner kronor utanför en nederländsk by. Nu har deras skattkarta offentliggjorts och ivriga skattletare strömmar till platsen.

”X anger aldrig platsen”, förklarar den fiktive arkeologen Indiana Jones för sina elever i Steven Spielbergs berömda film. Men nu har det nederländska nationalarkivet offentliggjort en skattkarta som visar en skatt stulen av tyska soldater, och platsen utanför samhället Ommeren markeras med just ett X. Skattletare flockas till området, för enligt nederländsk lag har upphittaren rätt till hälften av skatten.

En av de tyska soldater som ska ha varit med och grävt ner skatten har tidigare berättat att den bestod av fyra ammunitionslådor fyllda med mynt, klockor, smycken, diamanter och andra ädelstenar till ett värde av över 165 miljoner kronor. Enligt den tyske soldaten stals värdesakerna från en bank i Arnhem och grävdes ner i april 1945, när de allierade närmade sig staden.

andra världskriget Arnhem

När de allierade befriade Arnhem den 16 april 1945 kom de till en stad som förvandlats till ruiner, och där allt av värde plundrats.

© Sem Presser / Anefo

Skatten kan vara borta

Skatten är enligt kartan och källorna begravd vid rötterna till en poppel utanför staden Ommeren. Men än så länge har den inte hittats.

Det kan kanske bero på att den redan är borta. Åren 1946–47 genomförde nederländska myndigheter tre resultatlösa grävningar i området. I samband med den tredje stötte arbetarna på två amerikanska officerare i ett område där någon uppenbarligen redan hade grävt.

Officerarna sa åt nederländarna att ”sköta sitt och inte lägga näsan i blöt – detta är vår angelägenhet”, förklarar Annet Waalkens från det nederländska nationalarkivet.