hansonsauctioneers.co.uk

Nottinghams sheriffs ring såld

Allt som kan kopplas till Robin Hood är populärt bland brittiska samlare. Den lycklige upphittaren tjänade en rejäl slant.

Sommaren 2020 fann en amatörarkeolog en guldring med hjälp av sin metalldetektor. Undersökningar visade att ringen hade tillhört sheriffen av Nottingham, och nu har ringen sålts.

I filmerna om Robin Hood är sheriffen ärkeskurken, som skinnar bönderna, så att Robin måste ta från de rika och ge till de fattiga. Medan Robin Hood är en underhållande skröna full av fiktiva personer, fanns det faktiskt en sheriff i Nottingham – precis som i alla andra större brittiska städer.

Genom att studera inskriptionerna i ringen kunde experter konstatera att den har tillhört Sir Matthew Jenison, som var Nottinghams sheriff 1683.

På den så kallade signetringen satt Sir Matthews sigill. När han hade undertecknat officiella dokument stämplade han dem med ett avtryck av sigillet i en klump lack.

Sir Matthew hade kanske mer än titeln gemensamt med filmernas sheriff av Nottingham. Det finns indikationer på att Sir Matthew var en skurk – han dog i alla fall i skuldfängelse år 1734.

© Thomas Hosmer Shepherd

Ringen var värd en bra slant

Utöver att driva in skatter hade Sir Matthew i uppgift att driva det lokala fängelset och utse jurymedlemmar inför rättegångar.

Efter historikernas undersökning fick den lycklige amatörarkeologen tillbaka ringen och valde att sälja den på en auktion. Ringen klubbades för motsvarande cirka 100 000 kronor.