Historiker: Nazisterna dolde historisk skatt i bunker

I flera årtionden har skattletare jagat en av historiens största skatter – det legendariska Bärnstensrummet. Nu tror sig en historiker har hittat gömstället.

Det värdefulla Bärnstensrummet var en gåva till den ryske tsaren Peter den store.

© Branson DeCou (1892–1941), Wikimedia

Jakten på en av andra världskrigets största skatter är eventuellt nära att få sin lösning.

Enligt historikern Bartlomiej Plebanczyk från Mamerki Museum i nordöstra Polen ligger alla värdesaker från det legendariska Bärnstensrummet gömda i en bunker dold i skogen nära byn Mamerki i Polen:

"Vi tror att bunkern innehåller de stulna föremålen från Bärnstensrummet, men även annan stulen konst. Det råder åtminstone inget tvivel om att utrymmet är byggt för att dölja skatter".

Nazisterna stal skatterna

Det exklusiva Bärnstensrummet var en gåva till den ryska tsaren Peter den store och uppfördes i Katarinapalatset nära Sankt Petersburg på 1700-talet. Rummet var dekorerat med 450 kilo bärnsten samt guld och dyrbara juveler, som i dag har ett värde på knappt än fyra miljarder svenska kronor.

När tyska soldater invaderade Sovjetunionen under andra världskriget plundrade de rummet och transporterade de stulna föremålen till Königsberg i Ostpreussen. Men i början av 1945 påstås Adolf Hitler ha beordrat att alla dyrbara föremål förflyttades därifrån, och efter det har ingen hittat dem.

Radar visade ett hemligt rum

Ett par år efter kriget påstod en tysk före detta vakt att han 1944 hade sett tyskarna släpa in ett tungt lass från en lastbil i den nu skogstäckta bunkern.

Den skildringen bidrog till att museet nyligen genomförde en radarskanning av den tyska bunkern. Undersökningen visade att byggnaden innehåller ett hittills okänt rum, som mäter 3 x 1,5 meter.

Om fyra till åtta veckor ska museet sätta in en kamera i en av väggarna. Först då kommer vi att få reda på om bunkern verkligen döljer den eftertraktade skatten.