Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det värdefulla Bärnstensrummet var en gåva till den ryske tsaren Peter den store.

© Branson DeCou (1892–1941), Wikimedia
Utforskning - Skattjakt

Historiker: Nazisterna dolde historisk skatt i bunker

I flera årtionden har skattletare jagat en av historiens största skatter – det legendariska Bärnstensrummet. Nu tror sig en historiker har hittat gömstället.

Jakten på en av andra världskrigets största skatter är eventuellt nära att få sin lösning.

Enligt historikern Bartlomiej Plebanczyk från Mamerki Museum i nordöstra Polen ligger alla värdesaker från det legendariska Bärnstensrummet gömda i en bunker dold i skogen nära byn Mamerki i Polen:

"Vi tror att bunkern innehåller de stulna föremålen från Bärnstensrummet, men även annan stulen konst. Det råder åtminstone inget tvivel om att utrymmet är byggt för att dölja skatter".

Nazisterna stal skatterna

Det exklusiva Bärnstensrummet var en gåva till den ryska tsaren Peter den store och uppfördes i Katarinapalatset nära Sankt Petersburg på 1700-talet. Rummet var dekorerat med 450 kilo bärnsten samt guld och dyrbara juveler, som i dag har ett värde på knappt än fyra miljarder svenska kronor.

När tyska soldater invaderade Sovjetunionen under andra världskriget plundrade de rummet och transporterade de stulna föremålen till Königsberg i Ostpreussen. Men i början av 1945 påstås Adolf Hitler ha beordrat att alla dyrbara föremål förflyttades därifrån, och efter det har ingen hittat dem.

Radar visade ett hemligt rum

Ett par år efter kriget påstod en tysk före detta vakt att han 1944 hade sett tyskarna släpa in ett tungt lass från en lastbil i den nu skogstäckta bunkern.

Den skildringen bidrog till att museet nyligen genomförde en radarskanning av den tyska bunkern. Undersökningen visade att byggnaden innehåller ett hittills okänt rum, som mäter 3 x 1,5 meter.

Om fyra till åtta veckor ska museet sätta in en kamera i en av väggarna. Först då kommer vi att få reda på om bunkern verkligen döljer den eftertraktade skatten.

Läs också:

Skattjakt

10 i topp: Skattjägarnas hetaste drömmar

3 minuter
Skattjakt

Världens första vrakdykare riskerade livet för att hitta skatter

14 minuter
Skattjakt

Den brutala jakten på guld och diamanter

15 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj