Gigantisk skatt hittad i skeppsvrak

Då gruvarbetare år 2008 stötte på delar av ett skeppsvrak påbörjade arkeologer en enorm undersökning.

Bom Jesus var lite mindre än denna karack som portugiser seglade med under 1500-talet.

© Circle of Joachim Patinir, Wikimedia

En grupp gruvarbetare hittade år 2008 ett 500 år gammalt skeppsvrak fullt med guld och silver till ett värde av hela 107 miljoner kronor.

Vraket kommer från det portugisiska fartyget Bom Jesus och hittades utanför Namibias kust, nära gränsen till Sydafrika.

Överraskande fynd

Plankor och metalldelar upptäcktes av diamantproducenten De Beers i april 2008 då gruvarbetarna skulle dränera en saltvattensjö.

Flera skeppsvrak har hittats i området så arkeologen Dieter Noli kände sig säker på att de skulle hitta ännu fler. Efter ett antal övertalningsförsök lyckades Noli till slut få De Beers att gräva ut området. Men alla blev överraskade då de hittade en kista med guld.

Vraket och sanden runt omkring undersöktes och visade sig innehålla bl.a. tyska kopparvaror, västafrikanska elfenben, portugisiska, spanska, florentinska och venetianska guld- och silvermynt, vapen och skelett.

Kurs mot Indien

Med Francisco de Noronha som kapten hade det portugisiska fartyget satt kurs mot Indien, men skeppet försvann under mystiska omständigheter med både last och besättning år 1533.

Arkeologer menar att de vet varför fartyget försvann:

"Då skeppet seglade mot land kolliderade det med en klippa och började gå sönder. I kaptenens hytt fanns kistan med mynt som föll igenom och landade på havets botten. Intakt", berättar en överraskad Noli om fyndet för CNN.

Skeppsvraket finns nu på listan över världshistoriens viktigaste vrak och fyndplatsen finns med på UNESCO:s konvention om skydd av undervattenskulturarv.

Se mer av det enorma fyndet:

Video