Nathaniel Harrington/Allen Exploration

Enorm guldskatt upptäckt vid spanskt vrak

Experterna trodde att ett spanskt skattskepp var plundrat på allt av värde, men skeppet visade sig vara omgivet av guldskatter.

Efter mer än 350 år och otaliga plundringsförsök var de flesta övertygade om att det inte fanns fler skatter att hitta vid den spanska galjonen Nuestra Señora de las Maravillas.

Fartyget sjönk 1656 utanför Bahamas kust. Endast 45 av de 650 personerna ombord överlevde.

Under årens lopp har arkeologer och skattletare flitigt besökt vraket i jakten på den enorma skatt av silver och guld som fartyget var lastat med.

© Nathaniel Harrington/Allen Exploration

Därför var förhoppningarna om att göra några fynd små, när en ny expedition nyligen besökte vraket.

Medan själva vraket mycket riktigt länsats på allt av värde lyckades expeditionen emellertid hitta stora mängder guld, silver och smycken i ett tretton kvadratkilometer stort område kring vraket.

Modern utrustning gav utslag

Med hjälp av magnetisk mätutrustning har expeditionen, som leddes av filantropen och dykaren Carl Allen, lyckats hitta även små föremål, som förts med strömmen i ett långt spår bort från vraket.

Sammanlagt 8 800 metalliska föremål hittades med hjälp av utrustningen, och vart och ett av dem ska nu undersökas.

Än så länge har man identifierat silvertackor, guldsmycken, mynt, krukor med spansk olivolja, kinesiskt porslin, vinflaskor, svärdfästen och mycket, mycket mer, som tidigare skattletare har missat.

Alla de upphittade föremålen ska ställas ut på ett helt nytt sjöfartsmuseum i Bahamas.