År 1995 skrev Felice Vinci den första av sina två böcker om Odysseus­ i Skandinavien.

"Odysseus kom från dansk ö"

Odysseus hörde hemma på ön Lyø i Danmark, hävder denna teori.

Teori av Felice Vinci
Född: 1946
Utbildning: Ingenjör

Troja låg i Finland, havsvidunderna Skylla och Charybdis var den ökända Malströmmen i Nordnorge, och Odysseus var på väg hem till sitt kungarike på ön Lyø i Danmark. Det hävdar den italienske ­ingenjören Felice Vinci. Han har tagit fasta på motsättningarna mellan greken Homeros beskrivningar av naturförhållandena i Iliaden och Odysséen och Medelhavets geografi. De stämmer inte överens, enligt författaren.

Efter att ha studerat ögrupper i hela världen har Vinci kommit till en överraskande slutsats: det enda område som stämmer med beskrivningarna är Skandinavien. Odysseus ö Ithaka är den danska ön Lyø, och den enögda cyklopens ö ligger vid Norges nordkust.

Vinci hävdar att de händelser som Homeros skildrar i sina verk utspelade sig i Norden för cirka 4000 år sedan. Omkring år 1500 f Kr ledde klimatförändringar till att mykenerna, Nordens ursprungsbefolkning, reste söderut och slog sig ned i nuvarande Grekland. De hade med sig sin kultur och sina sägner. Omkring år 800 f Kr blev diktaren Homeros den förste som skrev ned mykenernas dramatiska förhistoria och flyttade då händelserna från Skandinavien till Medelhavet.

De flesta forskare avfärdar Vincis teori. Enligt dem stämmer de flesta av Homeros geografiska beskrivningar i minsta detalj med Medelhavsområdet.

Kanske är du intresserad av...