Europa som drottning. Spanien bär kronan, medan Italien håller riksäpplet och Danmark håller spiran.

Kartritarna ledde alla på villospår: Se de dåliga kartorna.

Är Brasil en ö utanför Irland? Ligger Jerusalem mitt i världen? Har Japan bytt plats med Amerika? Kartograferna litade mer på skrönor och religion än på fakta. Med tanke på kartornas utformning är det ett under att man över huvud taget hittade rätt.

1581: Karta visade världen som en bilderbok


Heinrich Bunting visste ovanligt mycket om geografi för sin tid. Trots det lät han aldrig kalla fakta stå i vägen för sina egna kreativa utsvävningar. Tvärtom; han älskade att blanda vetenskap och religion. Det framgår tydligt på en av hans kartor, som är ritad som en treklöver med Europa, Asien och Afrika som de tre bladen. I centrum har Bunting placerat den heliga staden Jerusalem.
Utöver den kristna symboliken syftar kartan samtidigt på treklövern i stadsvapnet för Hannover – kartritarens hemstad.

I utkanten av den egentliga världen har Buntin placerat England, Sverige och Danmark. Han måste ha känt till att Jylland är en del av det europeiska fastlandet, men symboliken fick gå före fakta.

Karta liknar en drottning

På en annan karta har Bunting ritat Europa som en drottning, vilket syftar på både den katolska moderkyrkan och den mytiska prinsessan Europa. Spanien bär kronan, medan Italien håller riksäpplet och Danmark har fått äran att hålla den kungliga spiran.

Ladda ned hela artikeln, där du kan se flera rätt missvisande kartor.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...