Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Richard Bates och hans kolleger har ägnat 15 år åt att kartlägga de enorma landmassor som i dag ligger under Nordsjöns yta.

Utforskning

Doggerland: Forskare kartlägger Europas Atlantis

Det mystiska Doggerland: Under Nordsjön ligger ett enormt landområde som fram till för 7000 år sedan beboddes av tiotusentals människor.

Med hjälp av mätdata från Nordsjöns oljebolag har brittiska forskare kunnat kartlägga det försvunna riket Doggerland, som fram till för cirka 7000 år sedan sträckte sig från Storbritannien till Danmark. Enligt en av eldsjälarna bakom projektet, Richard Bates från St. Andrews-universitet, visar undersökningar av havsbottnen att det funnits stora skogar, djupa floder och vidsträckta slätter i området.”Doggerland var Europas verkliga kärnområde, innan havsytan steg”, säger Bates till brittiska BBC.

Mammutens hemord

Forskarna har länge vetat att havsbottnen under Nordsjön en gång varit torra land, men det var först när de började samarbeta med oljebolagen och fick tillgång till deras mätningar av Nordsjöns botten som de lyckades återskapa hur det försvunna landområdet en gång sett ut. Enligt forskarna hade Doggerland en rik fauna med djur, till exempel den numera utdöda mammuten.

Doggerland blev till Doggers bankar

Området var sannolikt även hem för tiotusentals människor – jägare och samlare. Antagandet stöds av att man hittat bland annat pilspetsar och andra föremål som tillverkats av människor.
Doggerland existerade från omkring 20000 år sedan till för cirka 7000 år sedan, då issmältning i Arktis ledde till att havsytan steg. Till slut återstod bara en enda stor ö av det väldiga området. Den låg där Doggers bankar finns i dag. Även de slukades till sist av havet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj