Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Är Piri Reis karta autentisk?

Historikerna har förvånats över att Piri Reis karta från 1500-talet visar Antarktis, som upptäcktes först flera århundraden senare.

Topkapi Palace Museum & Alp Kaya/Imageselect

Piri Reis karta upptäcktes 1929 på ­bib­lio­te­ket i det stora palatset Topkapi i Istanbul i Turkiet. Världskartan är signerad av den osmanske amiralen och kartografen Piri Reis och markerad med årtalet 1513.

Enligt Reis anteckningar bygger hans karta på tjugo andra – bland annat flera ­arabiska, spanska och portugisiska. Den osmanska kartan innehåller precisa återgivningar av bland annat Afrika, Karibien och norra Sydamerika.

Den mest överraskande detaljen är dock ett stort landområde i söder, som på sina ställen har likheter med Antarktis – ett område som upptäcktes först på 1700-talet.

Det har fått många att hävda att Reis kan ha haft tillgång till uråldrig kunskap om geografi, som kartritare i Europa saknade.

Afrika

och kontinentens kustlinje återges precist på kartan. Dessutom är Afrika placerat på korrekt längdgrad i förhållande till Sydamerika.

Topkapi Palace Museum & Alp Kaya/Imageselect

Antarktis

verkar vara avbil­dat längst söderut. Enligt en del källor ska denna kust vara identisk med området ­Dronning Maud Land.

Topkapi Palace Museum & Alp Kaya/Imageselect

Sydamerika

bygger – enligt Piri Reis anteckningar – på en karta som ritats av Christofer Columbus under dennes resor till Nya världen.

Topkapi Palace Museum & Alp Kaya/Imageselect

”Antarktis” hade tropiskt klimat

Kritiker av denna hypotes tror i stället att ”Antarktis” bara är en förvrängd bild av södra Sydamerika. I början av 1500-talet var området ännu inte tillräckligt utforskat, och Reis källor var förmodligen oprecisa.

Dessutom är området placerat flera hundra kilometer längre norrut än Antarktis och sitter ihop med Sydamerika. Enligt Reis egna anteckningar på ­kartan har området även varmt, tropiskt klimat precis som Sydamerika.

I dag är de flesta historiker eniga om att Piri Reis karta är äkta, men att den inte visar Antarktis.

Läs också:

Uppfinningar

Turkisk amiral räddade Columbus karta

3 minuter
Upptäcktsresor

Dödskamp i Antarktis

22 minuter
Upptäcktsresor

Äventyrslysten polarforskare ville erövra Antarktis

29 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj