Den brittiske matematikern Charles Babbage fick en idé, när han 1819 besökte Paris. Framför honom i Académie des sciences (naturvetenskapliga akademin i Paris, red.) stod hyllor fyllda med tjocka böcker med matematiska tabeller, som Frankrikes skarpaste hjärnor hade lagt tio år på att sammanställa. Tänk om en maskin skulle kunna göra dessa uträkningar snabbare, funderade Charles Babbage.
Babbage var fascinerad av dåtidens många uppfinningar – bland annat en mekanisk vävmaskin – och när han återvände till England bestämde han sig för att konstruera en programmerbar maskin. Ritningen till den första prototypen stod klar 1822, och den skulle användas för att bland annat skapa tabeller genom att lägga ihop tal.
Omkring tio år senare hade drömmen om den primitiva datorn gjort slut på Babbages tillgångar. I ett läge då de flesta skulle ha gett upp beslutade Babbage sig emellertid för att drömma ännu större och konstruera en mer avancerad maskin, som även skulle kunna dividera och multiplicera.