Corbis/All Over

Varför gav man upp elbilen?

Elbilen är på väg att göra comeback. Första gången elbilen gjorde succé var omkring år 1900, men vad var det som på den tiden fick bilproducenterna att överge elmotorn?

I bilens barndom var det inte alls givet att framtiden tillhörde bensinmotorn. Omkring år 1900 var eldrivna bilar en vanligare syn på gatorna i Europa och USA.

Elektriska fordon, som främst tillverkades av tyska Porsche och amerikanska Detroit Electric, erbjöd bättre komfort än de bullriga, stinkande och nyck­fulla bensinslukarna.

Den användarvänliga elbilen var runt år 1900 en vanlig syn på gatorna i USA och Europa.

© Getty Images

El­bilar ansågs vara så lätthanterliga att till och med kvinnor kunde köra dem.

Just bil­den av elbilen som en dambil fick herrarna att tveka – några tillverkare började till och med efterlikna bensin­bilen – bl.a. genom att montera fast en helt onödig kylare.

Låg maxhastighet och kort batteritid spelade inte så stor roll så länge man körde i städerna. Men när bilen även intog landsvägarna på 1920-talet förlorade elektriciteten kampen mot bensinen.

Elbilen vs. bensinbilen

© Shutterstock

El var användarvänlig

  • Inga skakningar, oväsen eller lukt
  • Behövde inte växlas
  • Kunde startas utan startvev
© Corbis/All Over

Bensin levererade kraft

  • Hög hastighet
  • Lång räckvidd
  • Snabb att tanka

Därför vann bensinen

När vägarna blev bättre kunde man köra utanför städerna – räckvidden fick stor betydelse.

Dessutom tillverkades Fords mycket billiga bilar endast med bensin­motor. Slutligen blev den tunga startveven överflödig med elekt­riska startmotorer.

Från år 1930 var elekt­riska person­bilar sällsynta.