Roque Gameiro / Wikimedia Commons

Vem kom först på belägringstorn?

För att besegra tjocka borgmurar tog angripare hjälp av en väldigt speciell krigsmaskin. Så kallade belägringstorn utgjorde i århundraden ett allvarligt hot mot ointagliga fästningar.

Forntidsfolket assyrierna var bland de första som byggde och använde belägringstorn.

En relief från kung Assurnasirpal II:s regeringstid på 800-talet före Kristus visar en krigsscen, där assyriska soldater angriper en befäst stad med ett torn på hjul.

Tornet har även en murbräcka, som krossar stadsmuren, medan bågskyttar beskjuter fienden med pilar från tornets topp.

Under Assurnasirpal II och hans efterträdare erövrade det assyriska krigarfolket enorma landområden, som sträckte sig över det mesta av Mellanöstern.

Enligt historikerna var orsaken till assyriernas fram­gångar inte minst att de var duktiga på att ­utveckla stora belägringsvapen.

Denna relief från 800-talet f.Kr. visar att assyrierna byggde stora belägringstorn.

© Walker Art Library/Imageselect

Medan assyrierna var bland de första som byggde belägringstorn förfinade makedonierna vapnet.

Kung Filip II och sonen Alexander den store lät på 300-talet före Kristus utveckla flera enorma torn, som inga av antikens tjocka stadsmurar stod emot.

Ett av de största var helepolis – ”betvingare av städerna” – en gigantisk ­konstruktion, som var omkring fyrtio meter hög och tjugo meter bred.

Hela 3400 man fick arbeta i skift på tornets många våningar för att sköta den omkring 160 ton tunga konstruktionen, som var försedd med bland annat katapulter och murbräckor.

Belägringstornet användes bland annat av de makedoniska styrkor som år 291 före Kristus intog den grekiska staden ­Thebe.