Shutterstock

Varifrån kommer uttrycket ”Tommy Gun”?

Kulsprutepistolen utvecklades för första världskrigets skyttegravar, men blev populära i de kriminellas undre värld.

Den legendariska kulsprutepistolen Thompson konstruerades av den amerikanske officeren John T. Thompson under åren 1917–1919.

Kulsprutepistolen utvecklades under första världskriget för att öka infanteriets möjligheter att bryta dödläget i skyttegravskriget.

Tyngdpunkten låg på stor eldkraft, så vapnet ­konstruerades för att använda grov­kalibrig .45-kaliber-ammunition och för att kunna skjuta automateld.

Kriget tog slut innan vapnet kunde sättas i produktion, men den stora vapentillverkaren Colt visade intresse och började 1921 ­massproducera kulsprutepistolen, som snabbt blev populär bland ­poliser och privatpersoner.

En Tommy Gun kunde förses både med stora, runda magasin med plats för 50 patroner och mindre, avlånga magasin med 30 patroner. De mindre magasinen blev snabbt de vanligaste, eftersom de sänkte vapnets vikt markant.

© Shutterstock

Det dröjde inte länge förrän kul­sprutepistolen även blev förbrytarnas favoritvapen – och medierna gav den smeknamnet ”Tommy Gun”.

Ökända mördare som ”Machine Gun” Jack McGurn använde vapnet för likvideringar på öppen gata och för massakrer.

VIDEO: Se polisen i USA träna med Tommy Guns

Video

Thompson blev så populär bland USA:s gangstrar att priset steg till omkring 2 000 dollar – nästan sju gånger så mycket som en Ford T.

Det amerikanska försvaret använde kulsprutepistolen i olika varianter ända fram till Koreakriget, då den visade sig för klumpig för djungelkrigföring.

Cirka 1,75 miljoner Tommy Guns tillverkades åren 1921–45.