Shutterstock

Varför var den tyska Lugerpistolen så speciell?

Ikoniska Luger P08 var en av andra världskrigets mest eftertraktade krigstroféer och dess ammunition, 9 x 19 mm Parabellum, är fortfarande en av världens vanligaste.

Lugerpistolen, som officiellt heter Luger P08, var känd för sin träffsäkerhet, tålighet och höga eldhastighet.

Den var berömd i hela världen och den amerikanske eldhandvapenexperten Elmer Keith har kallat den för en av världens mest pricksäkra halvautomatiska pistoler.

P08 utvecklades av österrikaren Georg Luger år 1898. Den tidigare officeren var säljare åt vapentillverkaren DWM.

År 1894 demonstrerade han en halvautomatisk pistol tillverkad av tysken Hugo Borchardt för den amerikanska armén.

Amerikanerna var inte nöjda med pistolen och Luger använde deras utförliga kritik för att vidareutveckla Borchardts pistol.

År 1898 kunde han ta patent på en ny konstruktion. I högre grad än någon annan pistol omsatte P08 rekylen till laddningsmekanismen, vilket innebar dels högre eldhastighet, dels att vapnet inte ryckte så hårt i skyttens hand.

Georg Luger utvecklade särskild ammunition till P08, 9 x 19 mm Parabellum, som sedan andra världskriget har varit den dominerande kalibern för pistoler.

Namnet kommer av det latinska ordspråket Si vis pacem, para bellum, som betyder ”Om du vill ha fred, rusta dig för krig”.

Lugerns goda rykte gjorde den till en populär krigstrofé för allierade soldater under andra världskriget.

Tyskarna gillrade ibland fällor för troféjägare där en P08 lades på marken och kopplades till en laddning som exploderade när Lugern lyftes.