Var hästvagnar forna tiders stridsfordon?

Vad användes hästdragna stridsvagnar till på forna tiders slagfält. Och hur länge?

Skytiska stridsvagnar hade svärdsklingor på hjulen. De orsakade fruktansvärda skador på allt och alla som vagnen passerade.

Stridsvagnar gav härarna styrka

Före hästvagnarnas tid utkämpades alla krig i fotgängartempo. När stridsvagnen gjorde sitt intåg på slagfälten ökade arméernas rörlighet och styrka.

Den äldsta stridsvagn som påträffats är från cirka 2000 f Kr. Människan hade länge färdats på hästryggen, men det var just vagnen som gjorde djuret till mellanösterkulturens starkaste vapen. Innan sadeln uppfanns cirka 700 f Kr var det nästan omöjligt för en ryttare att strida utan att ramla av hästen.

5000 stridsvagnar i strid 1300 f Kr

Slaget vid Kadesh mellan egyptier och hettiter omkring år 1300 f Kr var som en gigantisk duell mellan 5 000 stridsvagnar. Hettiterna hade rejäla vagnar avsedda för närkamp med två spjutbeväpnade krigare och en kusk. De egyptiska vagnarna däremot hade utöver kusken bara en bågskytt, och de var lätta så att de kunde hålla sig på avstånd från fienden. Slaget blev en stor egyptisk seger.
Knappt tusen år senare var det mäktiga perserrikets armé utrustad med s k "skytiska vagnar" – stridsvagnar med vassa svärdsklingor på hjulen. De skulle kapa benen på alla som vagnen körde nära.

Slag år 331 f Kr blev slutet på stridsvagnarnas era

Omkring år 300 f Kr höll stridsvagnarna på att ersättas av hästar med sadel men kunde fortfarande användas för att skapa oordning i fiendens stridsformationer. Det var vad perserna försökte göra vid Gaugamela år 331 f Kr, när stridsvagnar attackerade Alexander den stores armé.

De makedonska krigarna öppnade dock bara sina led och lät vagnarna passera rakt genom fronten. Sedan slog de ut dem bak­ifrån. Slaget markerade slutet på stridsvagnarnas era.