Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad var en stalinorgel?

BM-13, mer känd som stalinorgeln, kunde avfyra upp till sexton raketer samtidigt. Vapnet var i princip omöjligt att lokalisera och skapade panik med sitt ylande ljud.

Image Select

Strax innan tyskarna invaderade Sovjetunionen 1941 gav Stalin order om massproduktion av ett av andra världskrigets mest fruktade vapen: BM-13, även känt som Katiusja.

BM-13 bestod av flera avfyringsramper monterade på en lastbil, vilket gjorde det möjligt att avfyra ett stort antal raketer och bombardera områden effektivare än med traditionellt artilleri.

De tyska soldaterna stiftade bekantskap med BM-13 för första gången den 14 juli 1941, och de lärde sig att hata och frukta det tjutande vinandet från raketerna.

Ljudet och uppsättningen med flera parallella avfyringsramper eller avfyrningsrör på lastbilarna gjorde att tyskarna kallade vapnet ”stalinorgel”, eftersom de tyckte att det påminde om en kyrkorgel.

BM-13:s styrka var framför allt dess mobilitet. Det kunde avfyra flera ton sprängmedel över ett stort område och sedan snabbt köra vidare till en ny position innan fienden hann sätta in ett motanfall.

Dessutom var raketerna konstruerade för att lämna ett så smalt rökspår som möjligt på himlen, så att fienden inte kunde se varifrån raketerna kom.

Katiusja BM-13

Ammunition: 16 x 132 mm M-13-raket

Räckvidd: Cirka 8,5 km

Produktionsår: 1941

Antal tillverkade: 10 000

Besättning: 5–7

Läs också:

Vapen

Så gick riddare i rustning på toaletten

2 minuter
Sjöfart

Det första ångfartyget som korsade Atlanten blev ett brakfiasko

2 minuter
Vapen under andra världskriget

Stalinorgeln – Röda arméns fruktade vapen

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj