Andra världskrigets smartaste torped
På 1930-talet intensifierade japanerna utvecklingen av sina torpeder. Några smarta innovationer gjorde att de kunde manövrera i grunt vatten – som vid Pearl Harbor.

Japanerna använde Typ 91 vid anfallet mot Pearl Harbor.
På 1930-talet investerade japanerna stort i utveckling av torpeder som skulle ge dem ett tekniskt övertag i händelse av ett krig mot den numerärt överlägsna amerikanska flottan. Flygplansfällda torpeder var en av de viktigaste komponenterna i den japanska strategin.
Torpeder av detta slag användes redan under första världskriget, men de befann sig fortfarande på experimentstadiet och fungerade endast undantagsvis. Det tänkte japanerna ändra på.
Torpeden med beteckningen Typ 91 togs i bruk 1931, men det innebar alls inte att den var färdigutvecklad. Medan andra länder vakade över sina dyrbara torpeder under depressionen gjorde den japanska flottan i rask takt av med sina i samband med otaliga test- och utbildningsflygningar.
MER OM ANDRA VÄRLDSKRIGET I MILITÄR HISTORIAS NYHETSBREV
De praktiska erfarenheterna användes för att åstadkomma ständiga förbättringar av torpedens utformning.
En av de största utmaningarna för alla flygplansfällda torpeder var att de måste träffa vattnet i exakt rätt vinkel. Om vinkeln var för låg hoppade torpeden fram på vattenytan (om det inte gick ännu värre och den gjorde ett »magplask» och bröts itu), om den var för brant sjönk torpeden så djupt i vattnet att den inte hann upp till rätt angreppsdjup innan den passerade målet.
Träfenor på Typ 91 löste problemet
Det problemet löstes åren 1936–37 på ett mycket enkelt vis. Man utrustade helt enkelt Typ 91 med stora fenor av trä (hokyoban) längst bak. Likt fjädrarna på en pil höll de torpeden på rätt kurs i luften. När torpeden sedan träffade vattnet slets fenorna loss.
I slutet av 1930-talet anpassade den japanska flottan sin strategi för ett krig mot USA. Nu skulle den amerikanska flottan sänkas genom ett överraskningsanfall mot den nya basen i Pearl Harbor. Det innebar dock en ny utmaning.