Alan Wilson

Tragedi: Flygande fästning kolliderar under uppvisning

Publiken såg med fasa hur ett jaktplan med ett känt fel flög rakt in i ett av andra världskrigets mest berömda bombplan.

Flyguppvisningen i Dallas i delstaten Texas skulle ha varit en hyllning av de amerikanska piloterna under andra världskriget. Festdagen slutade emellertid i en tragedi.

Ett jaktplan från andra världskriget skulle eskortera en legendarisk Flygande fästning, men kom ur kurs och kolliderade med bombplanet i luften.

Jaktplanet av typen Bell P-63 Kingcobra träffade med sådan kraft att bombplanet kapades rakt av strax bakom cockpit. Båda planen störtade och exploderade.

Alla fem besättningsmedlemmarna i B-17-bombaren omkom, och det gjorde även piloten i jaktplanet.

Video: Jaktplanet kapade bombplanet på mitten

Video

Bilderna tyder på känt fel

Ingen i publiken skadades i samband med olyckan, trots att många stod nära för att kunna filma flyguppvisningen.

Bilder från åskådare visar att planen inte försökte undvika varandra. Enligt experter kan det bero på att piloten i jaktplanet inte kunde se bombplanet under de sista kritiska sekunderna före kollisionen.

Bell P-63 Kingcobra är ett av andra världskrigets mindre kända jaktplan. Sovjetunionen fick Kingcobras som del av Lend-Lease-avtalet med USA och använde planet mot både Tyskland och Japan.

© Public domain

Drygt 2 000 Kingcobra skickades från USA till Sovjetunionen under andra världskriget, men planet hade ett känt fel: sikten i cockpit var dålig, och det fanns flera döda vinklar.

Flygande fästningar var konstruerade för att stå emot attacker från tyska jaktplan medan de närmade sig sina mål och fällde sina bomber. Kollisioner i luften kunde de 16 ton tunga planen dock inte överleva.