Stalinorgeln – Röda arméns fruktade vapen
Effekten var förödande när de 16 raketerna slog ner och ett helt område exploderader. Tyskarna på östfronten lärde sig att frukta Sovjets stalinorgel.

Sovjetiska soldater laddar näst sista raketen på en BM-13-16 år 1943.
Den ryske kemisten och uppfinnaren Nikolaj Tichomirov hade experimenterat med raketer sedan 1894. Redan under första världskriget föreslog han att man skulle utveckla dem till vapen. Intresset från myndigheternas sida var svalt, men under ryska inbördeskriget insåg bolsjevikerna potentialen i idén och investerade i ett utvecklingsprojekt.
Tichomirovs krutdrivna raketer visade sig emellertid inte ha tillräcklig räckvidd. Inte heller var de stabila nog i luften för att kunna ge den precision som efterfrågades. Arbetet med att hitta ett bättre drivmedel fortsatte, men efter inbördeskriget sjönk projektets prioritet.
När Tichomirov dog 1930 slogs hans laboratorium samman med den sovjetiska raketforskningsorganisationen och omvandlades till Readriftsforskningsinstitutet, RNII. Det var institutets Leningradavdelning, under tyskschweizaren Georgij Langemaks ledning, som fortsatte arbetet med att ta fram artilleriraketer.
Mellan 1933 och 1937 utvecklade man RS-82 och RS-132 (82 respektive 132 mm), båda två raketer utan fjärrstyrning avsedda att avfyras från skenor placerade under vingen på ett flygplan.
Langemak avrättades
RNII drabbades hårt av Stalins utrensningar. Langemak arresterades efter falska anklagelser, torterades och avrättades i januari 1938. Trots det fortsatte arbetet. RS-raketerna färdigutvecklades och togs för första gången i bruk av sovjetiska bombflygplan i slaget vid Chalchin-Gol 1939.
Raketerna kunde förses med både spräng- och pansarbrytande granater. Deras träffsäkerhet var dock så dålig att de aldrig blev något särskilt effektivt vapen mot stridsvagnar.
Det var följaktligen mer logiskt att använda raketerna på ett sätt där precisionen inte var lika avgörande, nämligen för ytbombning. 1938 beställde arméns högsta artilleridirektorat (GAU) en ramp från vilken flera RS-132 skulle kunna avfyras samtidigt.
En grupp RNII-ingenjörer under ledning av Ivan Gvaj inledde arbetet med att konstruera flera prototyper för placering på lastbilsflak. Samtidigt utvecklade RNII raketerna M-8 och M-13, förbättrade versioner av RS-82 och RS-132.