Hitlers superstridsvagn var de allierades värsta mardröm

Stridsvagnen Tiger var de allierades värsta mardröm. Förutom ett ogenomträngligt pansar hade den en fasansfull eldkraft. Man letade desperat efter ett motmedel – tills de allierade insåg att den tyska stridsvagnen var sin egen värste fiende.

Stridsvagnen Tiger var de allierades värsta mardröm. Förutom ett ogenomträngligt pansar hade den en fasansfull eldkraft. Man letade desperat efter ett motmedel – tills de allierade insåg att den tyska stridsvagnen var sin egen värste fiende.

Montage: Wayne Southwell & Shutterstock

Marken skälver under stridsvagnens larvfötter medan SS-Untersturmführer Michael Wittmann i kanontornet väljer ut nästa mål.

Som vanligt utfärdar den tystlåtne stridsvagnschefen bara korta, precisa order som ”sväng vänster”, ”mål 100 meter” och ”framåt!” Runt omkring honom drabbar 2 000 tyska och sovjetiska stridsvagnar samman på den stora slätten utanför den ryska staden Kursk.

Striderna har pågått nästan oavbrutet på det här frontavsnittet sedan de började en vecka tidigare, den 5 juli 1943.

Bli prenumerant och få det digitala specialnumret ”Hitlers galnaste supervapen"

Detta är historiens hittills största pansarslag men Wittmann känner sig ganska säker i sitt pansarklädda fordon: För första gången för den 28-årige SS-mannen nämligen befälet över Tysklands främsta stridsvagn i ett stort slag: en Tiger I.

En Tiger I var så tung att den kunde meja ned allt i sin väg. Till och med byggnader totalförstördes av den tyska stridsvagnen som vägde nästan sextio ton.

© Süddeutsche Zeitung Photo

Tigern är ett formidabelt vapen

Trots sin enorma tyngd svarar Tigern snabbt på varje hot. I stället för att ägna hela eller halva minuter åt att vrida det tunga kanontornet vänder Wittmann hela stridsvagnen på bara några sekunder.

De lättare, sovjetiska stridsvagnarna T-34 har inte en chans. Åtta stridsvagnar, tre pansarvärnskanoner och ett ­kanonbatteri faller snart offer för Wittmanns Tiger I. De övriga cirka sjuttio Tigrarna som deltar i slaget får också träff på flera sovje­tiska fordon.

När mörkret faller är den ryska slätt­en täckt av förkolnade lik, och svarta pelare av oljig rök stiger upp från hundratals brinnande vrak. Omkring 700 stridsvagnar har skjutits i bitar. De flesta är sovjetiska och tyska stridsvagnar av mellanstorlek. Tyskarna har dock inte förlorat många Tigrar – trots att man totalt sett har förlorat slaget vid Kursk.

Wittmann återvänder till sin division. Han har just gjort sig ett namn som Nazitysklands odiskutabelt bästa stridsvagnschef. En stor del av framgångarna kan han tacka sin Tiger I för. Stridsvagnen har nämligen, sedan den presenterades för tyska armén år 1942, visat sig vara ett formidabelt vapen i rätt händer.

Sin egen värsta fiende

Tigerns framgångar räckte emellertid inte för att vända Hitlers krigslycka, och under de följande månaderna slogs de flesta stridsdugliga Tigervagnarna ut.

Den tyska försvarsmakten försökte desperat hålla stridsvagnens tekniska problem hemliga, men hemlighetsmakeriet fick katastrofala konsekvenser.

Just nu kan du fördjupa dig i Hitlers ihärdiga försök att vinna andra världskriget i vårt nya, digitala specialnummer ”Hitlers galnaste supervapen”, där du kan läsa om:

  • Superstridsvagnen Tiger, som blev de allierades värsta mardröm.
  • Raketflygplanet som skulle vända Hitlers krigslycka.
  • Superkanonen som skulle jämna London med marken.

Om du tecknar en prenumeration på VÄRLDENS HISTORIA får du just nu:

  • Två nummer av VÄRLDENS HISTORIA – timmar av läsning, och det är garanterat artiklar om andra världskriget i varje nummer.
  • Det digitala specialnumret: ”Hitlers galnaste supervapen"
  • VÄRLDENS HISTORIAS online-arkiv – direkt digital tillgång till de senaste tolv numren av tidskriften.
  • Valfri bonus – får vi föreslå en smart bluetooth-högtalare?

Du får hela paketet för endast 49:50 kr + porto