Redan som barn byggde Walter och Reimar Horten flygplan. Med Walters organisations­förmåga kunde Reimar ägna sig åt att utveckla sina idéer kring plan med en vinge.

Hitlers osynliga jaktflygplan skulle vinna kriget

Under de sista veckorna av 2:a världskriget hittar amerikanska trupper ett okänt jaktflygplan gömt i en hangar. Flygplanet är så avancerat att det kunde ha ändrat krigets utgång.

Bröder arbetar på nazi-jaktplan

Nazityskland är på väg att förlora kriget men två bröder arbetar oförtrutet vidare på ett banbrytande nytt jaktflygplan, som både kan flyga ifrån fiendens jaktplan och vara osynligt för radar. Världens första stealth­flygplan är höjdpunkten på Reimar och Walter Hortens 20 år långa arbete med flygmaskiner.

Hitlers Nazi-jaktplan har en ny och avancerad motortyp

Flygplanet är så ovanligt att de amerikanska soldaterna först inte förstår vad de ser när de i april 1945 tränger in i en öde hangar 150 km från Frankfurt am Main. Det släta grågröna flygplanet med påmålade hakkors är en stor vinge som baktill slutar i en smal spets. Formen påminner mest om en fladdermus. Flygplanet har ingen propeller, istället sitter två jetmotorer, en ny och hyperavancerad motortyp, inbäddade i flygplanskroppen på var sida av cockpiten.

Amerikanerna letar desperat efter Hitlers nya vapen

I krigets slutspurt är amerikanerna desperata i jakten efter Hitlers banbrytande nya vapen – "wunderwaffen" som skulle vända krigslyckan för nazisterna. Den teknologiska kunskapen får till varje pris inte falla i händerna på Röda Armén, som avancerar genom Tyskland från öster. Efter en titt på listan över kända tyska mirakelvapen står det klart att flygplanet i hangaren är det “osynliga“ jaktflygplanet Ho 229.

Som prenumerant på tidningen kan du ladda ned hela historien om Hitlers osynliga jaktflygplan, där du bland annat kan se en detaljerad teckning av flygplanet.


Inte prenumerant?
Prenumerera och få tillgång till allt innehåll på varldenshistoria.se

Kanske är du intresserad av...