Fransk kock hittar odetonerad granat i sitt kök

En granat från andra världskriget hamnade i händerna på en fransk kock när han tömde en säck potatis.

En brittisk handgranat som denna hittades i en säck potatis.

© Wikimedia

När en fransk kock stack ner sin hand i en påse potatis fick han en smärre chock. Förutom potatis fick han nämligen upp en icke-detonerad handgranat från andra världskriget.

"Han plockade upp potatisarna, en efter en, men det var en som kändes mycket tyngre än de andra", berättar en av restaurangens ägare Kévin Béatrix och fortsätter:

"Vi förstod snabbt att det var en granat och det var riktigt obehagligt!"

Handgranaten kom med britterna

När de hämtat sig från chocken kontaktade Béatrix det franska gendarmeriet. Han uppmanades att skicka en bild på granaten och därefter lägga den i en hink på restaurangens bakgård.

Utifrån bilden kunde bombexperter konstatera att handgranaten tillhört britterna under andra världskriget. De kunde också lugna restaurangägaren och personalen med att granaten desarmerats.

Det tog ändå bombexperterna tio dagar att hämta det 70 år gamla vapnet från restaurangen och lägga det i säkert förvar.

Vapen från andra världskriget hittas ännu i Europa

Granaten hittades på hamburgerrestaurangen Frenchie Burgers i den franska staden La Fléche. Den ska ha hamnat i säcken tillsammans med potatisarna då de plockades från en odling i norra Frankrike.

Men det är knappast första gången odetonerade vapen från andra världskriget hittas i Europa.

Exempelvis evakuerade tyska bombexperter 20 000 invånare i Dortmund för att avlägsna en två ton tung icke-exploderad bomb år 2013. Bomben kallades Blockbuster och kunde utplåna allt inom en radie på 1,5 kilometer.