Brittisk radar vann flygkriget mot tyskarna
Medan hotet om krig mot Tyskland bara växer utkämpar det brittiska flygvapnet en desperat kamp för att hinna förstärka sitt försvar. Felslagna försök med dödsstrålar är det enda resultatet av ansträngningarna – tills en brittisk ingenjör får en genial idé.

Radaroperatörerna måste själva rita in planens positioner på stora koordinatskärmar.
Det råder en spänd förväntan i de gamla häststallarna på herrgården Bawdsey Manor. Hästar och boxar är dock borta sedan länge och har nu ersatts av ett rum med tre elektroniska kontrollbord utrustade med skärmar och knappar.
Vid borden sitter ett antal män som för första gången ska demonstrera ett nytt projekt för gräddan av höga militärer och politiker som bjudits in. Denna dag, den 17 september 1936, ska radarkedjan Chain Home premiärvisas.
Utifrån havet närmar sig tio plan från det brittiska flygvapnet i hög hastighet. Det är tänkt att de ska dyka upp som svagt lysande punkter på en av skärmarna – männen ska bevisa att man kan använda radar som ett effektivt varningssystem vid flyganfall.
Robert Watson-Watt är huvudmannen bakom systemet och har personligen inviterat de många samhällstopparna att närvara vid demonstrationen.
Watson-Watt börjar ivrigt berätta om projektet men när minuterna tickar iväg och ingenting händer blir han tyst. Ett dovt mullrande utifrån avslöjar att flygmaskinerna äntligen närmar sig. Till slut registrerar en av operatörerna en ljusprick på sin skärm. Febrilt försöker han vidarebefordra information om planens position, men hinner inte förrän de första planen passerar över dem med vrålande motorer.
Det hela utmynnar i ett totalt fiasko, för i sin iver har Watson-Watt visat upp radarn innan den har testats ordentligt.