Brittisk list hade ingen effekt på nazisternas raketer

Det var slöseri med tid när brittiska agenter under andra världskriget matade tyskarna med lögner om var i London V2-raketerna slog ner.

De tyska V2-raketerna sändes mot London från avfyrningsramper i norra Frankrike och Holland. De hade en räckvidd på cirka 320 kilometer.

© Getty images & Shutterstock

När Nazityskland från september 1944 lät sina fruktade V2-raketer regna ner över London tänkte britterna ut ett motdrag. För att raketerna skulle missa sina mål lät underrättelsetjänsten dubbelagenter mata tyskarna med falsk information om var raketerna slog ner.

Operationen lär ha varit en så stor framgång att man under fyra veckor i januari och februari 1945 lyckades få tyskarna att sikta fyra kilometer längre österut för varje vecka, så att Westminster och andra viktiga stadsdelar inte träffades.

Raketerna var extremt oprecisa

En ny studie visar dock att listen inte hade någon som helst effekt, eftersom raketerna var så oprecisa att de i genomsnitt bara kunde träffa inom en radie av cirka 30 kilometer kring det tänkta målet.

Steve Le Comber vid Queen Mary University of London berättar att han och hans kollegor använde ett datorprogram för att kartlägga cirka 700 robotanfall som hade centrala London som mål.

”När vi körde programmet visade det att nedslagsplatserna knappt förändrades alls under de fyra veckorna”, säger han till tidningen The Telegraph.

Robot träffade 64 kilometer fel

Enligt forskaren råder det inga tvivel om att britterna lyckades lura tyskarna med den falska informationen, men det hade ingen praktisk betydelse, eftersom raketerna var så oprecisa.

De nya resultaten underbyggs bland annat av det faktum att när tyskarna i mars 1945 försökte träffa Ludendorffbron över Rhen så slog en av raketerna ner hela 64 kilometer från målet.