Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De tyska V2-raketerna sändes mot London från avfyrningsramper i norra Frankrike och Holland. De hade en räckvidd på cirka 320 kilometer.

© Getty images & Shutterstock
Teknik - Vapen under andra världskriget

Brittisk list hade ingen effekt på nazisternas raketer

Det var slöseri med tid när brittiska agenter under andra världskriget matade tyskarna med lögner om var i London V2-raketerna slog ner.

När Nazityskland från september 1944 lät sina fruktade V2-raketer regna ner över London tänkte britterna ut ett motdrag. För att raketerna skulle missa sina mål lät underrättelsetjänsten dubbelagenter mata tyskarna med falsk information om var raketerna slog ner.

Operationen lär ha varit en så stor framgång att man under fyra veckor i januari och februari 1945 lyckades få tyskarna att sikta fyra kilometer längre österut för varje vecka, så att Westminster och andra viktiga stadsdelar inte träffades.

Raketerna var extremt oprecisa

En ny studie visar dock att listen inte hade någon som helst effekt, eftersom raketerna var så oprecisa att de i genomsnitt bara kunde träffa inom en radie av cirka 30 kilometer kring det tänkta målet.

Steve Le Comber vid Queen Mary University of London berättar att han och hans kollegor använde ett datorprogram för att kartlägga cirka 700 robotanfall som hade centrala London som mål.

”När vi körde programmet visade det att nedslagsplatserna knappt förändrades alls under de fyra veckorna”, säger han till tidningen The Telegraph.

Robot träffade 64 kilometer fel

Enligt forskaren råder det inga tvivel om att britterna lyckades lura tyskarna med den falska informationen, men det hade ingen praktisk betydelse, eftersom raketerna var så oprecisa.

De nya resultaten underbyggs bland annat av det faktum att när tyskarna i mars 1945 försökte träffa Ludendorffbron över Rhen så slog en av raketerna ner hela 64 kilometer från målet.

Läs också:

Vapen under andra världskriget

Hitlers flaktorn var osårbara

17 minuter
Vapen under andra världskriget

Vad var en stalinorgel?

1 minut
Vapen under andra världskriget

Andra världskrigets mest udda vapen

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj