Gloumouth1

Amerikanska fallskärmssoldaters hemliga vapen hittat

Minns du tv-serien ”Band of Brothers”? En av fallskärmssoldaternas lilla medhjälpare i fickformat har nu dykt upp – och det är något av en sensation.

”Klick” – följt av ”klick-klick”. Ljudet kunde höras i mörkret natten före D-dagen 1944, då allierade fallskärmssoldater hoppade bakom fiendens linjer i Normandie. I mörkret använde de särskilda så kallade klickare – ”syrsor”, som soldaterna kallade dem – för att skilja vän från fiende. Ett klick skulle besvaras med två klick.

År 2019 inledde det brittiska företaget Acme Whistles, som tillverkade klickarna, ett sökande för att få tag i ursprungliga ”syrsor” från invasionen i Normandie.

Ytterst få klickare överlevde nämligen kriget, eftersom soldaterna hade fått order om att kasta bort eller förstöra dem 24 timmar efter att de landat.

Nu har två engelska veteraner hittat en av de sällsynta klickarna på ett fält.

General Eisenhower besökte några av de fallskärmssoldater som hoppade över Frankrike med klickare i fickan.

© Library of Congress

Klickaren nådde aldrig Frankrike

Fyndet gjordes utanför Aldbourne, som ligger tolv mil väster om London. Där utbildades soldater från USA:s 101 Airborne Division – känd från tv-serien Band of Brothers – inför invasionen i Normandie.

Klickarna införskaffades efter landstigningen i Sicilien 1943, då fallskärmssoldater insåg behovet av att kunna ge sig till känna för en vän, utan att påkalla fiendens uppmärksamet. Klickaren vägde nästan ingenting och var betydligt mindre avslöjande än att ropa.

Fyndet i England är oerhört ovanligt, eftersom det är den enda överlevande klickaren som är tillverkad av återvunnen metall.