Vackert svärd kan nu ses i 3D

Ett elegant svärd tillverkat av de bästa smederna i Granada och använt av en de största muslimska krigsherrarna i Spanien kan nu beskådas i en omsorgsfullt gjord 3D-kopia.

Militärmuseet i Toledo ­kommer troligen att digitalisera många fler föremål framöver.

© Ingheritag3D

Under slaget om Lucena år 1483 dödades den nittioårige muslimske krigsherren Ali Atar av spanska styrkor från kungariket Kastilien.

Krigsherrens majestätiska svärd i bland annat guld och elfenben togs som krigsbyte av Kastiliens kungafamilj, som lät det gå i arv som en stor skatt.

Kungafamiljen behöll svärdet i flera hundra år, men till sist skänktes det till militärmuseet i Toledo, som har sina rötter i det kungliga militärmuseet, som öppnade år 1803.

Alla ska kunna se svärdet

Nu har man på museet beslutat att svärdet inte längre ska ligga undanstoppat och som en del av ett digitalt konserverings­projekt har svärdets fäste filmats ur alla vinklar och återskapats i en tjusig 3D-kopia.

Den är tillgänglig för alla och tanken är att museet med tiden ska digitalisera en stor del av samlingen, så att föremålen snabbt och enkelt kan beundras och studeras av människor i hela världen.

Du kan se det vackra svärdet här:

Video