Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Militärmuseet i Toledo ­kommer troligen att digitalisera många fler föremål framöver.

© Ingheritag3D
Teknik - Vapen

Vackert svärd kan nu ses i 3D

Ett elegant svärd tillverkat av de bästa smederna i Granada och använt av en de största muslimska krigsherrarna i Spanien kan nu beskådas i en omsorgsfullt gjord 3D-kopia.

Under slaget om Lucena år 1483 dödades den nittioårige muslimske krigsherren Ali Atar av spanska styrkor från kungariket Kastilien.

Krigsherrens majestätiska svärd i bland annat guld och elfenben togs som krigsbyte av Kastiliens kungafamilj, som lät det gå i arv som en stor skatt.

Kungafamiljen behöll svärdet i flera hundra år, men till sist skänktes det till militärmuseet i Toledo, som har sina rötter i det kungliga militärmuseet, som öppnade år 1803.

Alla ska kunna se svärdet

Nu har man på museet beslutat att svärdet inte längre ska ligga undanstoppat och som en del av ett digitalt konserverings­projekt har svärdets fäste filmats ur alla vinklar och återskapats i en tjusig 3D-kopia.

Den är tillgänglig för alla och tanken är att museet med tiden ska digitalisera en stor del av samlingen, så att föremålen snabbt och enkelt kan beundras och studeras av människor i hela världen.

Du kan se det vackra svärdet här:

Läs också:

Vapen

Har nunchakun använts i krig?

2 minuter
Vapen

Armborstet var riddarnas skräck

1 minut
Vapen under andra världskriget

Hitlers flaktorn var osårbara

17 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj