Tyska soldater klargör V1-roboten inför avfyrning från en bas i norra Frankrike. 48 minuter senare slår den ned i London.

V-1-roboten terroriserade London

Hitler drömmer om ett nytt mirakelvapen som ska rädda Tredje riket från undergång. Ett av tyskarnas sista trumfkort är robotvapnet V-1 som kan nå London från norra Frankrike.

17 september 2013 av Boris Koll

V-1 spred skräck blandt britterna

V-1 var Hitlers hämnd för britternas bomboffensiv mot tyska storstäder, och den flygande bomben vållade den skräck som Hitler hade hoppats på. Det hemska med vapnet var att det träffade helt slumpmässigt – vem som helst kunde bli nästa offer. Ljudet skrämde vettet ur folk. Roboten väsnades fruktansvärt, men motorn tystnade när V-1 började dyka mot målet och det blev dödstyst i några sekunder.

Lågbudgetprodukt tappade vingarna

V-1 var ett tekniskt genombrott, och den flygande bomben blev stamfader till den moderna kryssningsroboten. Men mirakelvapnet var samtidigt en snabbtillverkad lågprisprodukt som inte sällan föll i bitar. Till exempel var motorn för stark för den klena kroppen, och de kraftiga vibrationerna skakade ofta sönder roboten efter avfyrningen eller gjorde att vingarna föll av.

Byggdes om till kamikazeplan

Sjuttio piloter anmälde sig frivilligt till att dö för Tyskland i en ombyggd version av V-1. Självmordsplanet skulle sättas in mot särskilt viktiga mål. Planen chockade många Luftwaffechefer, men i den hysteriska stämning som rådde vågade inte många säga emot Hitler. Rustningsminister Speer lyckades dock övertyga Hitler om att självmordsangrepp stred mot tysk krigartradition. Planet stod i stället modell för det nya japanska kamikazeplanet Kawanishi Baika.


Vill du läsa mer om V1-roboten? Som prenumerant på tidningen kan du ladda ned hela historien om Hitlers banbrytande vapen.

Inte prenumerant?
Prenumerera och få tillgång till allt innehåll på varldenshistoria.se

Kanske är du intresserad av...