Hansons / SWNS
Handkanon

Trädgårdsprydnad var handkanon från medeltiden

En antikvitetsintresserad britt trodde att han köpt ett roligt föremål till sin trädgård – men fick en chock, när det visade sig vara ett sällsynt vapen från medeltiden.

Tjugo pund – eller drygt 270 svenska kronor. Det var vad en antikvitetsintresserad engelsman betalade för ett metallföremål på en loppmarknad i Hertfordshire.

Hans plan var att använda den avlånga metallcylindern som prydnadsföremål i trädgården. Först lät han dock undersöka föremålet på ett auktionshus, och då fick han en smärre chock.

Auktionshuset Hansons kunde nämligen berätta för den lycklige ägaren att föremålet var en liten handkanon i bronzs från medeltiden.

”När vi skulle värdera den blev vi förbluffade”, säger Charles Hanson, ägare av auktionshuset Hansons.

”Det är en tung, gjuten bronskanon. Den här typen av vapen användes i senmedeltidens Europa omkring 1400–1450.”

”Det var det första riktiga eldhandvapnet av sitt slag. Det mekaniskt sett enklaste skjutvapnet med pipa av metall”, förklarar Charles Hanson.

”Det är verkligen ett anmärkningsvärt fynd. Ursprungligen har kanonen varit monterad på ett träskaft med en krutpåse och en laddstock. Vapnet utvecklades senare till egentliga flintlåsbössor med avtryckare.”

Det är oklart varifrån handkanonens ursprungliga ägare fått den, men spår av jord på vapnet tyder på att han kan ha grävt upp det.

Det visade sig i vilket fall som helst vara ett bra köp. Planen att använda föremålet som trädgårdsprydnad skrotades snabbt, och handkanonen såldes i stället på aktion för 2 000 pund, motsvarande lite drygt 27 000 kronor.

Handkanon

Den lilla handkanonen har ursprungligen suttit på ett träskaft, så att den kunde riktas efter att laddningen antänts med en lunta.

© Wikimedia Commons