Bonhams Auctioneers
Tippu Sultan svärd

Slår alla rekord: Världens dyraste svärd sålt på auktion

Den indiske sultanen Tippus svärd från 1700-talet var värderat till ”bara” 2,5 miljoner dollar. Men svärdets unika historia utlöste ett budkrig mellan två miljardärer, som fick priset att stiga explosionsartat.

Det är inte varje dag en riktig sultans svärd säljs på aktion. Det så kallade Sängkammarsvärdet, som tillhört Tippu Sultan, som regerade i sydindiska kungariket Mysore från 1782 till 1799, hade följaktligen värderats till hela 2,5 miljoner dollar (cirka 27 miljoner kronor).

När svärdet auktionerades ut den 23 maj utlöste det emellertid ett budkrig, och priset gick upp till svindlande 17,5 miljoner dollar (cirka 190 miljoner kronor). Det gör svärdet till det dyraste som någonsin sålts.

Enligt Sword Encyclopedia var det tidigare dyraste svärdet den så kallade Boateng-sabeln från 1700-tallet, som tillhört den kinesiske kejsaren Qianlong och som 2008 såldes för 7,7 miljoner dollar.

Även med hänsyn tagen till inflationen är priset på Tippu Sultans svärd väsentligt högre. Men vad gör svärdet så värdefullt?

Tippu Sultan svärd

En unikt aspekt med svärdet är den text som den brittiske generalen David Baird lät gravera in i klingan, efter att han fått det. Skaftet är dessutom smyckat med imponerande kalligrafi i guld.

© Bonhams Auctioneers

Sultan stred mot britterna in i det sista

”Detta spektakulära svärd är det största av alla vapen förknippade med Tippu Sultan, och som fortfarande är i privat ägo”, sa auktionsförrättaren Oliver White vid autionshuset Bonhams, innan auktionen inleddes.

Att priset blev så högt beror nog inte enbart på det fantastiska hantverket utan också på den helt unika historia som svärdet berättar.

Tippu Sultan härskade över kungariket Mysore i slutet av 1700-talet, då den brittiska koloniseringen av Indien blev allt mer omfattande. Sultanen vägrade att foga sig efter britterna och blev känd för sin effektiva krigföring mot dem, bland annat använde hans armé sig av raketartilleri på ett nytt sätt. Hans största fiende var East India Company, som han vann en rad segrar över i början av 1780-talet.

Tippu Sultan

Porträtt av Tippu Sultan. Sultanens motståndskamp är fortfarande berömd i Indien, där tusentals besöker hans grav varje år.

© Wikimedia Commons

Men under det fjärde kriget mot britterna kunde sultanen inte längre stå emot, och den 4 maj 1799 föll huvudstaden Seringapatam (nu Srirangapatna) till de brittiska styrkorna. Tippu Sultans egna ministrar hade förrått honom och släppt in britterna i staden. Sultanen uppmanades att fly från staden via hemliga gångar, men han vägrade och stupade under gatustriderna.

Sultanens palats plundrades av britterna, och i hans säng fann de det vackra svärdet. Sultanen sov nämligen med det varje natt i händelse av att någon skulle försöka mörda honom i skydd av mörkret.

Soldaterna gav svärdet till den brittiske generalen David Baird för ”hans stora mod och uppförande i det angrepp han hade befälet över” och som symbol för att han hade besegrat britternas ärkefiende i Indien. Baird lät senare gravera in historien om huvudstadens fall på svärdsklingan.

”Sängkammarsvärdet” har alltså en direkt anknytning till en viktig historisk person och händelse, och det var troligen det som ledde till budkriget mellan de förmögna budgivarna.

Köparen är en anonym miljardär, och svärdet kommer att ingå i en privat samling. Kanske kommer världen aldrig att få se det igen.

Se det tjusiga svärdet här: