Pistoler och revolvrar genom tiderna

Vapen och krut har haft ett avgörande inflytande på historiens gång och inte minst pistoler och revolvrar har utvecklats markant.

Under loppet av 500 år utvecklades eldhandvapnen, som sedan spred sig över världen. Ordet ”pistol” kommer troligen från den italienska staden
Pistoia, där bössmakare på 1500-talet började utveckla skjutvapen, som kunde avfyras av ryttare. De första pistolerna hade bara ett enda skott, men under 1800-talet kom både revolvern med magasin för sex skott, och de halvautomatiska pistolerna som kunde ha ända upp till 30 patroner i magasinet.

1475: Första modellen var hopplös

I slutet av 1400-talet utvecklas luntlåspistolen som det första eldhandvapnet i Europa. När man pressar in avtryckaren vippar den glödande luntan ned i en grop, ett s k fänghål.

Fänghålet är fyllt med krut som antänder drivladdningen och skjuter iväg kulan. Problemet med luntlåspistolen är att luntan hela tiden måste hållas glödande. Därför är den så gott som obrukbar i fuktigt väder och orsakar stora problem för skytten nattetid, då den glödande luntan avslöjar var han befinner sig.

Den glödande luntan vippade ned i ett fänghål med krut i.

1600-tallet: Minivariant av mynningsladdaren

Flintlåspistolen är det första praktiska eldhandvapnet och lanseras på 1600-talet som en minivariant av det mynnings­laddade geväret. Principen är oerhört enkel: kulan och krutet, inpackade i ett papper, pressas ned i loppet. När pistolen avfyras slår en bit flinta mot eldstålet. Det avger gnistor och därmed antänds krutet.

En snabb skytt kunde avfyra upp till tre skott per minut.

1830: Mexikokrig räddar Colt från konkurs

Samuel Colt uppfinner revolvern när han är bara 16 år gammal. Trumman med de sex patronerna är helt enastående jämfört med enkelskottspistolerna.

År 1836 tar Colt patent på sin revolver och börjar massproducera den. Men han är för tidigt ute.

Efterfrågan är inte stor nog, han får inte sålt alla revolvrar, och år 1842 tvingas företaget slå igen. Men Colts revolver har visat sitt värde i kampen mot indianerna, och när USA år 1846 står inför ett krig mot Mexiko tar armén kontakt med den konkurshotade Samuel Colt.

Tillsammans konstruerar de en ny, kraftfullare revolver som fortfarade är standardvapnet i inbördeskriget 20 år senare.

Samuel Colt tjänade 15 miljoner dollar på sina revolvrar.

1850: Deringer blev till Derringer

Vapensmeden Henry Deringer är specialist på puffertar. Av okänd anledning får Deringers pistol ett extra ”r” och kallas Derringer. Den kompakta pistolen är lätt att dölja och kopieras av bl a Remington som utvecklar en dubbelpipig modell.

År 1934 blir pistolen berömd när bankrånaren John Dillinger gömmer en sådan i sin ena strumpa. Efter hans död blev pufferten ett samlarobjekt och år 2009 såldes den på auktion för 95 600 dollar (cirka 690 000 kr).

1892: Österrikare konstruerar världsberömd automatpistol

Den österrikiske uppfinnaren Joseph Laumann tillverkar år 1892 världens första automatpistol. Sex år senare konstruerar hans landsman Georg Luger en av de mest berömda pistolerna: ”Pistole Parabellum 1908” för tio skott. Vapnet, som kallades ”Luger”, tillverkas från år 1900 och är standardpistol i tyska armén under andra världskriget. I Schweiz används den ända in på 1970-talet.

Fabriken tillverkade 200 miljoner Lugerpistoler.

1931: Hitler sköt sig med polispistol

Den tysktillverkade Walther PPK (Polizeipistole Kriminal) blir snabbt ett populärt tjänstevapen inom nazistpartiet. När Hitler begår självmord i sin bunker år 1945 använder han en Walther. Efter andra världskriget sprids den kompakta pistolen till polis­kårerna i Europa, och författaren Ian Fleming förser sin agent 007 med en Walther PPK som hålls gömd under smokingen.

Waltherpistolerna har tillverkats i drygt 80 år.

1955: Revolvern får sin renässans

När automatpistolen sett dagens ljus tycks revolvern vara föråldrad. Men när den nya och kraftiga magnumammunitionen dyker upp får revolvern en renässans. Magnumpatroner innehåller dubbelt så mycket krut som vanliga patroner, och det krävs kraftiga revolvrar för att kunna avlossa dem. År 1955 tar vapentillverkaren Smith & Wesson fram sin .44 Magnum Model 29, som blir odödliggjord genom filmerna om ”Dirty Harry”.

Men verklighetens poliser använder inte revolvern; den väger 1,4 kilo och är alldeles för tung och klumpig för att vara ett effektivt tjänstevapen. Det kraftigaste eldhandvapnet i handeln i dag är också en Smith & Wesson – en Model 500, som använder nästan 6 cm långa magnumpatroner av kaliber .50.