Akihiro Iwata/Saitama Prefectural Ranzan Historical Museum

Ninjornas första kaststjärnor överraskar forskarna

En ny japansk studie avslöjar att ninjornas legendariska kastvapen ursprungligen såg ganska harmlösa ut – och att de hemlighetsfulla krigarna bokstavligt talat hade fler överraskningar i bakfickan.

De ser inte mycket ut för världen, men trots det gick det upp ett ljus för Akihiro Iwata, när den japanske forskaren nyligen undersökte ett antal små, platta stenar. De härrör från perioden omkring 1590 och hade grävts ut för flera decennier sedan, lagts åt sidan och glömts bort.

”Jag insåg omedelbart att det var ninjavapen, på grund av formen, som överensstämmer med vapen från edoperioden (1603–1868, red.)”, förklarade Iwata, som är kurator vid Saitamas historiska museum utanför Tokyo.

Nu har han skrivit en bok som omsorgsfullt går igenom de små, platta stenarna med vassa kanter. I boken förklarar han att stenarna är tidiga versioner av de kaststjärnor som japanska lönnmördare och legosoldater – så kallade ninjor – använde.

På 1600- och 1700-talet tillverkade ninjor sina kaststjärnor av metall. På japanska kallas vapnet shuriken, vilket betyder ”den dolda handens kniv”.

© Koka Kusuri gakushukan/Motokoka

Användes för att försvara borg

Utöver kaststjärnor har Iwata även hittat tidiga exempel på fotanglar gjorda av lera. Tillsammans med kaststjärnor användes dessa enkla vapen bland annat under belägringen av borgen Hachioji, som ligger fem mil från Tokyo.

Fotanglar spreds ut på vägar för att sinka fiendens framryckning till häst eller till fots.

© Akihiro Iwata/Saitama Prefectural Ranzan Historical Museum

År 1590 försökte ninjor förgäves hålla en numerärt överlägsen fiende stången genom att just kasta fotanglar framför angriparna och sedan attackera dem med kaststjärnor. Men den tio gånger så stora fientliga armén segrade och brände ner borgen.