Kanonerna som bärgats kan hjälpa forskarna att placera slaget på kartan.

Kanoner hittade på havsbottnen; härrör från berömt slag vid Sicilien

Spanjorer och britter möttes i slaget vid Kap Passaro utanför Sicilien. Nu har fem välbevarade kanoner kommit upp till ytan efter 300 år på havsbottnen.

5 kanoner hittade på havsbottnen

Bara några centimeter under sanden på havsbontten utanför Siciliens kust, nära staden Siracusa, har marinarkeologer hittat fem stora kanoner. Kanonerna som nu har bärgats kommer av allt att döma från ett brittiskt skepp, som deltog i slaget vid Kap Passaro år 1718.

Intill kanonerna hittade arkeologerna flera föremål som bekräftar att vapnen kommer från ett brittiskt skepp som sjönk under slaget. Bland fynden finns bestick med engelska ingraveringar och nationalsymbolen, den engelska rosen. Dess­utom bär besticken inskriptionen ”LONDO”, som tydligt hänvisar till den brittiska huvudstaden.

Kanoner i mycket gott skick

Forskarna anser att fyndet är unikt, eftersom kanonerna är i förvånansvärt gott skick efter 300 år på havets botten. Kanonerna och de andra föremålen har bidragit till att man nu mer exakt vet var slaget vid Kap Passaro utkämpades. Hela 60 krigsfartyg deltog i det berömda slaget, som stod mellan den spanska flottan och en allians av Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och det tysk-romerska riket.

Före slaget hade spanska trupper belägrat den sicilianska staden Messina. Sicilien, grannön Sardinien och hertig­dömena Milano och Neapel hade tillhört Spanien fram till år 1713. Den spanske kungen, Filip V, drömde om att återerövra de italienska territorierna och dessutom göra anspråk på den franska tronen. Han kom på kant med en hel rad europeiska stormakter, och slaget vid Kap Passaro slutade med spanskt nederlag.

Kanske är du intresserad av...