Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur fungerade grekisk eld?

Grekisk eld var ett av bysantinernas effektivaste vapen, som skyddade mot försök att belägra Konstantinopel. Än i dag är det oklart hur vapnet framställdes.

Niday Picture Library/Imageselect

På 670-talet fick araberna en obehaglig överraskning under sin belägring av Konstantinopel.

Plötsligt gick stadens bysantinska invånare till motangrepp och satte eld på arabernas skepp med ett tidigare okänt vapen: en eld som klibbade fast vid allt och inte kunde släckas med vatten.

Bysantinernas nya vapen – grekisk eld – hjälpte till att skydda Konstantinopel mot både araberna och andra fiender i århundraden, men i dag är historikerna osäkra på vad grekisk eld egentligen bestod av.

Vapnet var nämligen så effektivt att bysantinerna höll receptet superhemligt, och endast kejsaren och ett fåtal utvalda kände till det.

Med tiden har den bysantinska statshemligheten gått förlorad.

Utifrån beskrivningar i skriftliga källor tror forskarna dock att grekisk eld måste ha innehållit bland annat rå­­olja, svavel, harts och bränd kalk, men den fullständiga listan över ingredienser, proportionerna och tillvägagångssättet är fortfarande okända.

När den brandfarliga blandningen var klar sattes den under tryck i särskilda behållare och sprutades mot fienden genom slangar.

Det sägs att grekisk eld endast kunde släckas med vinäger blandat med sand och urin.

Läs också:

Vapen

Så gick riddare i rustning på toaletten

2 minuter
Vapen

Belägringstornet gjorde det ointagliga intagligt

2 minuter
Vapen

USA:s spökflygplan besegrade Saddam Hussein

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj