Delar av skeppet - de grå, skissade delarna - ligger fortfarande på havets botten.

Engelskt örlogsfartyg ställs ut på museum

Efter decennier av omsorgsfull konservering har forskarna nu rekonstruerat såväl det berömda engelska örlogsfartyget Mary Rose som dess hårt prövade besättning.

9 oktober 2013

Örlogsfartyg utställt på museum

Nästan 500 år efter sänkningen vid ett sjöslag i Engelska kanalen, och 31 år efter bärgningen är det engelska örlogsfartyget Mary Rose redo att ta emot besökare på ett nybyggt museum i hamnstaden Portsmouth.

Det välbevarade örlogsfartyget från Tudortiden har genomgått en omfattande restaurering och ställs ut tillsammans med många av de 19 000 föremål som hittats ihop med vraket. Samtidigt har också ett antal besättningsmedlemmar väckts till liv igen.

Sjömän från örlogsfartyg återskapade

Rättsmedicinare, som till vardags arbetar med mordoffer, har återskapat ansiktena på flera sjömän vars kranier hittats. Ett av de återskapade ansiktena var skeppssnickarens, vars ägodelar hittades i en kista.

Mary Rose sjönk utanför Portsmouth den 19 juli 1545, då engelsmännen slog tillbaka en fransk invasionsflotta. Av besättningen på omkring 500 pojkar och män, överlevde bara 35. Vraket lokaliserades år 1971 och bärgades 1982.

Kanske är du intresserad av...