År 1191, under det tredje korståget, mötte den engelske kungen Rikard I Lejonhjärta, de kristna styrkornas ledare, den muslimska sultanen och generalen Saladin.
Den engelske kungen ville visa Saladin att inte bara hans armé, utan även kungen själv var starkare än den muslimska hedningen. Rikard tog därför sitt stålsvärd, högg det med full kraft mot en morgonstjärna av metall och klöv vapnet mitt itu.
Saladin bara log när han såg kungens prestation, varefter Rikards följe kom med hånfulla tillrop om att den spenslige Saladin aldrig skulle kunna göra om det.
Sultanen, som tog utmaningen med ro, drog ut sin sabel av damaskusstål ur sin slida. Huggsvärdet såg närmast övernaturligt ut med sin mörkblå egg och alla svarta streck som böljade över den långa klingan.
Därefter tog sultanen en sidenhalsduk ur sitt bälte, som han försiktigt lade över damaskussvärdet. Med en snabb rörelse höjde Saladin svärdet och visade de förbluffade kristna att det knivskarpa damaskusstålet utan problem delade sidenhalsduken i två. Det rådde inget tvivel om vem som hade vunnit.
Historien om två av medeltidens största militära genier som möttes och jämförde stålklingor låter nästan för bra för att vara sann, vilket den också är. Det är en myt som för första gången förekommer hos den engelske författaren Walter Scott år 1825.
Den är dock inte tagen ur luften. Med sina speciella tekniker skapade de hemlighetsfulla smederna i den syriska staden Damaskus medeltidens vassaste vapen, som européerna började få upp ögonen för först under korstågen.