Berömd ubåt sänkte sig själv

I 150 år har det varit en gåta varför ubåten Hunley sjönk under det amerikanska inbördeskriget. Nu visar det sig att ubåten med stor sannolikhet skadades av sina egna vapen.

I änden av järnstången hittade forskarna delar av torpedens kopparmantel. Det tyder på att torpeden exploderade på stången.

Ubåt kom för nära egen explosion

Allt tyder på att den legendariska sydstatsubåten H.L. Hunley var blott sex meter bort när den sänkte nordstatsfartyget Housatonic med en torped utanför Charleston år 1864. Explosionen var därför med stor sannolikhet orsaken till att ubåten och dess besättning aldrig kom upp till ytan igen.

Den slutsatsen drar amerikanska forskare efter att ha rengjort och undersökt den sex meter långa järnstång som Hunleys torped satt fast på. I änden av stången fann forskarna till sin stora förvåning en del av den söndersprängda torpedens kopparmantel fäst med en bult.

"Vi vet nu att vapnet exploderade längst ut på stången. Det är extremt viktigt", säger arkeologen Maria Jacobsen, som gjort undersökningen.

Torped exploderade sex meter från ubåt

Fram till i dag har forskarna trott att Hunleys åtta man stora besättning fäste torpeden vid Housatonics skrov, backade bort och sedan utlöste sprängladdningen med ett snöre från 30 meters håll. Nu visar det sig att torpeden var konstruerad att sitta kvar på stången när den exploderade - sex meter från ubåten.

Enligt forskarna innehöll torpeden 60 kilo krut. Explosionen kan ha slagit ubåtens besättning medvetslösa, och de kan senare ha dött av syrebrist. Sprängningen kan också ha slitit upp Hunleys skrov. Vraket av ubåten bärgades år 2000, och efter 150 år hoppas forskarna att nya undersökningar av skrovet ska avslöja gåtans lösning.

Ladda ned hela historien om ubåten Hunley som under det amerikanska inbördeskriget skulle ta upp kampen mot Nordstaternas överlägsna flotta.

Är du nyfiken på att kliva ombord på en ubåt? Då kan du göra en djupdykning i vårt stora tema.