Federal government of the United States, Public domain, via Wikimedia Commons

Atombomb slungade ut jättelock i rymden

År 1957 uppnådde ett betonglock ivägslungat av en kärnvapenprovsprängning en imponerande fart av 200 000 km/t. Locket kan mycket väl flyga omkring i rymden än i dag.

Historiens snabbaste konstgjorda föremål är varken ett jetflygplan eller en raket. Det är ett lock av stål och betong från en kärnvapenprovsprängning.

I augusti 1957 provsprängde USA bomben Pascal B. Bomben detonerades i botten av ett 152 meter djupt schakt täckt av ett 500 kilo tungt lock.

Under 1957 ­testade USA 29 atombomber i Operation Plumbbob.

© Omikron Science Source/ Imageselect

Forskarna satte upp en höghas­tighetskamera för att filma när locket sköts iväg som en pistolkula, men överraskades av hastigheten.

Vid den enorma explosionen, som resulterade i en flera hundra meter hög eldpelare, hann kameran inte fånga locket på mer än en enda bild, innan det var borta.

VIDEO: Se några av Operation Plumbbobs 29 provsprängningar

Video

Beräkningar visade att locket slungats iväg med ofattbara 200 000 km/t. – snabbare än något annat föremål konstruerat av människan.

Enligt forskarna kan locket ha överlevt färden ut ur jordens atmosfär. I så fall blev USA det land som först sköt ut ett föremål i yttre rymden – och locket finns fortfarande därute.