Svärdet är troligen från cirka 1300 före Kristus och är ett extremt ovanligt fynd. Inte enbart för att det är så välbevarat utan för att det hittades på sin ursprungliga plats i en grav.
De flesta av urnefältskulturens gravhögar har nämligen grävts ut och förstörts av 1800-talets mer hårdhänta arkeologer.
Svärdet är tillverkat på ett särskilt sätt
Bronssvärdet låg bland de andra gravgåvor som den döde fick med sig till nästa liv någon gång för mer än 3 000 år sedan.
Fästet är åttakantigt och tillverkades genom att handtaget smiddes över klingan, en komplicerad process som är oerhört ovanlig.
Forskarna känner endast till två områden där svärd med åttakantiga fästen tillverkades. Ett ligger i södra Tyskland och ett sträcker sig från norra Tyskland in i Danmark. Forskning tyder på att de svärd som hittats i norr var importerade eller kopior av original söderifrån, möjligen tillverkade av invandrade smeder.
”Svärdet och graven behöver undersökas närmare, så att våra arkeologer kan klassificera fyndet mer exakt”, säger Mathias Pfeil. Eftersom svärdet inte visar några tecken på att ha använts var det troligen en maktsymbol.
Utöver gravgåvorna fann arkeologerna kvarlevorna av tre individer i graven. De döda var en vuxen man, en vuxen kvinna, samt en tonåring som ännu inte könsbestämts.