Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Granaten bestod av ett ihåligt järnklot fyllt med krut. En långsamt brinnande lunta antände krutet.

© Robert Felce
Teknik - Vapen

330 år gammal handgranat uppspolad på strand

En av de tidigaste handgranaterna i Europa har dykt upp på en engelsk strand, där den hittades av en skattletande lokalhistoriker. Sannolikt ligger många fler på havets botten.

En handgranat från 1600-talet har hittats på Cornwalls kust i sydväst England. Granaten härrör från fartyget HMS Schiedam, som transporterade vapen och hästar åt den brittiska armén, när det 1684 sjönk nära kusten.

Vraket av HMS Schiedam hittades av dykare för två år sedan, men några pengar för bärgning har inte anslagits. Sedan dess har stormar i området och kraftiga strömmar från Atlanten lösgjort många föremål ur sandet, däribland handgranaten.

Bombröjare tillkallades

Granaten hittades av lokalhistorikern Robert Felce, som ofta promenerar på stranden och letar efter föremål från de många fartygsvraken utanför kusten. Efter att granaten legat på havsbottnen i mer än 300 år var den omgiven av en tjock skorpa. Den såg därför ut som en sten, men när Felce tappade klumpen sprack den och avslöjade granaten, som fortfarande var fylld med krut. Bombröjare tillkallades och oskadliggjorde granaten.

De största soldaterna använde handgranater

Handgranaten gjorde sitt intåg i de europeiska arméerna i mitten av 1600-talet, och bestod då av ett järnklot fyllt med krut, som antändes med en lunta.

Handgranaterna användes av elitförband av så kallade grenadjärer, som rekryterades bland de längsta soldaterna, som även kunde kasta längst. De betraktades som orädda och även efter att användningen av handgranater med lunta i stort sett upphörde under 1700-talet fanns elitförbanden kvar i bland annat Stor­britannien.

Grenadjärerna hörde till 1600-talets fysiskt största och mest orädda soldater.

Läs också:

Vapen

Italienare uppfann automatgeväret

1 minut
Vapen

Tvåhundra år gamla granater hittade och oskadliggjorda

1 minut
Vapen

Bomber: Varför ritas de som klot med lunta?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj