Shutterstock
SMS

Vad stod det i det första sms:et?

En decemberdag 1992 skickade en mjukvaruutvecklare historiens första sms. Meddelandet var väldigt kort, men blev startskottet till en historisk utveckling.

Historiens första sms skickades den 3 december 1992. Innehållet i textmeddelandet var kort och gott: ”Merry Christmas”.

Mannen bakom den historiska julhälsningen var den 22-årige programmeraren Neil Papworth, som var i färd med att utveckla en tjänst med korta meddelanden för det brittiska telekombolaget Vodafone. Tjänsten skulle heta Short Message System (SMS).

Mottagare av meddelandet var Vodafones direktör Richard Jarvis, som kunde läsa sitt sms på sin Orbitel 901-mobiltelefon, som vägde mer än två kilo.

SMS

Sms gav framför allt unga en möjlighet att kommunicera snabbt, enkelt och billigt med varandra.

© Shutterstock

Avsett för cheferna

Redan året därpå lanserade Nokia den första mobiltelefonen som gjorde det möjligt för ägaren att skicka meddelanden till andra, men sms började inte bli populära på allvar förrän 1999. Det året fick telefoninnehavare för första gången möjlighet att skicka meddelanden även till andra bolags abonnenter, och de korta meddelandena spred sig som en löpeld.

Tre år senare hade mer än 250 miljarder meddelanden utväxlats runt om i världen, och sms hade utvecklats till en billig och enkel kommunikationsform, som framför allt unga använde sig av.

”På den tiden (1992, red.) var det avsett som ett meddelandesystem för direktörer, så att vi skulle kunna nå dem i farten. Ingen visste att det skulle utvecklas till ett sådant monster”, sa Neil Papworth år 2012.