Under hela sitt liv delade bröderna Lumière rättvist på pengarna de tjänade på sina uppfinningar.

Video: Världens första spelfilm från 1895

På konkursens rand kastar bröderna Lumière sig över en enorm uppgift: att skapa världens första filmapparat. I flera år sliter de upp till 16 timmar dagligen i en kamp mot klockan och konkurrenter. 1895 bjuder de in till en ny era: filmens era.

16 oktober 2014

En juldag år 1895 trängs mängder med människor ute på boulevarderna i Paris. På ett café i närheten har de just sett världens första riktiga biofilm, och de kan knappt tro sina ögon; det är rörliga bilder. Nyheten sprider sig som en löpeld i Paris och snart vill alla komma in och titta på filmen.

Bröderna Lumière skapar kortfilm till folket

Bakom succén står de två franska bröderna Auguste och Louis Lumière som med sin uppfinning, kinematografen, har skapat en världssensation: en kamera som inte bara kan spela in, utan även spela upp rörliga bilder framför en stor publik. Deras första föreställning består av små korta filmklipp med titlar som "Arbetarna lämnar Lumières fabrik i Lyon" (46 sekunder), "Havet" (38 sekunder) och komedin "Trädgårdsmästarens hämnd" (49 sekunder).

Utvecklingen av apparaten har inte varit lätt och det har tagit bröderna Lumière många års hårt arbete innan de kan invitera parisarna till sin biograf.


Läs hela artikeln om bröderna Lumières uppfinning av världens första filmkamera och spelfilm. Här kan du ladda hem den från Världens Historia nr 16/2014.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...