Max Rose och Carl Benz på tur med världens första motoriserade bil.

Vem uppfann världens första bil?

Carl Benz vann kapplöpningen om att skapa världens första bil – och skapade en lite otraditionell modell med tre hjul.

6 oktober 2015

Carl Benz uppfinning ser dagens ljus och får patent 1886

Den tyske ingenjören Carl Benz var en hårsmån före konkurrenterna Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach, när han den 29 januari 1886 tog patent på den första motoriserade bilen, Benz Patent-Motorwagen.

Bilen var konstruerad med tre hjul – till skillnad från fyra som senare blev standard. Den drevs av en liten fyrtakts­ bensinmotor som med sin enda cylinder genererade hela 0,75 hästkrafter.

Världens första bil produceras i 25 eksemplar

Motorn hade utvecklats av Carl Benz, men finansierades av hans hustru Bertha. Hon kunde dock inte själv söka patent – eftersom hon var en gift kvinna. Benz Patent-Motorwagen tillverkades endast i 25 exemplar.

Det var faktiskt Bertha Benz som övertygade världen om möjligheterna med den nya biltekniken. Alldeles ensam, och utan Carl Benz vetskap, lär hon år 1888 ha kört en berömd tur på 194 kilometer i Benz Patent-Motorwagen no. 3. Bilen hade kommit för att stanna.

Läs historien om hur Berta Benz i all hemlighet testade sin makes teknik innan bilen offentliggjordes.

Det trehjuliga fordonet har bara en ynka hästkraft – till och med en liten fjärrstyrd drönarbil kan köra snabbare, och du kan få den tillsammans med två nummer av Världens Historia.

Utnyttja ditt erbjudande nu!

Kanske är du intresserad av...