Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ännu på 1700-talet var golfen en sport nästan bara för skottar.

Teknik - Uppfinningar

Vem uppfann golfen?

Hur gammal är golfsporten och var kommer den ifrån?

I många olika kulturer har man roat sig med spel, i vilka deltagarna slår på klot med käppar. Våra dagars golf kommer från Skottland. Där kan den ha utvecklats genom påverkan från det nederländska kulspelet "kolven", som man spelar i Holland än i dag.

Hellre vapenträning än golf

Golf nämns för första gången i skrift år 1457, då kung Jakob II förbjöd skott­arna att spela golf och fotboll på ­söndagar. De skulle i stället öva bågskytte, som var nyttigare att kunna i krig. För­budet lär ha haft ringa effekt, för det upprepades flera gånger – och det hindrade inte ens de kungliga från att svinga klubban.

Den äldsta bevarade texten om spelets regler återfinns i en dagbok, som tillhört en medicinstuderande i Edinburgh år 1687. Det var dock St. Andrews nära kusten längre norrut som blev golfens huvudstad, sedan en nybildad golfklubb år 1754 tog sig an uppgiften att formulera ett omfattande regelverk. Där uppdateras och handhas alla spelets regler än i dag.

Läs också:

Sport

Golf lokkede unge mænd i fordærv

1 minut
de första rullskridskorna patenterades år 1863
Uppfinningar

Vem var först med att åka rullskridskor?

1 minut
Uppfinningar

Så uppstod ballongen

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj