Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Benjamin Franklin fick idén till sin åskledare efter ett farligt experiment.

Teknik - Uppfinningar

Vem uppfann åskledaren?

Hur kunde någon komma på idén att leda bort blixtar?

Benjamin Franklin uppfann den första åskledaren

Den amerikanske uppfinnaren Benjamin Franklin konstruerade år 1752 den första åskledaren. Under ett våldsamt åsk­väder skickade han upp en drake med en nyckel i den ena änden av linan.

Franklin hade länge anat att blixtar var elektriska, och den natten fick han sin teori bekräftad. När han höll handen nära linan fick han en lätt stöt eftersom det regnade och snöret var vått och ström­förande.

Sedan Franklin förvissat sig om att blixtar är elektriska började han konstruera en avledare som skulle skydda höga byggnader. Franklins konstruktion var en två till tre meter lång järnstång, som kanaliserade strömmen från blixten säkert ned i marken. Senare kom han även fram till att en spetsig stång var bäst för ändamålet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj