Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

I Mesopotamien användes hjulet flitigt, som på den här bilden från staden Ur på en hjulförsedd vagn.

Teknik - Uppfinningar

Uppfanns hjulet flera gånger?

Uppfanns hjulet på ett ställe och rullade sedan ut över världen eller var det en uppfinning som gjordes på flera olika håll, oberoende av varandra?

FRÅGA: Uppfanns hjulet på ett ställe och rullade sedan ut över världen eller var det en uppfinning som gjordes på flera olika håll, oberoende av varandra?

SVAR: Hjulet brukar räknas som världshistoriens viktigaste uppfinning. Exakt när människan insåg att man kunde fästa hjul på vagnar och på så sätt dra tyngre last är inte känt.

Det äldsta arkeologiska fyndet av ett hjulliknande föremål är en cirka 5 500 år gammal lertavla från Mesopotamien, som visar en drejskiva för tillverkning av krukor.

I olika indianska kulturer användes hjul bland annat till leksaker för flera tusen år sedan, men inte för vagnstransporter.

För ungefär 4 000 år sedan fick hjulen ekrar, vilket gjorde transporter med vagnar effektivare.

Enligt ett populärt talesätt bör man inte "uppfinna hjulet två gånger". Men det har faktiskt skett flera gånger: i såväl Kina som i Centralamerika uppfanns hjulet oberoende av utvecklingen i de tidiga stormakterna i Mellanöstern.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj