Stalin ville ha en armé av apor som inte ifrågasatte vare sig order eller matransoner.

Stalin beställde elitsoldater för kloning

Elitsoldater skapade genom en kloning av en människa och en apa skulle göra Sovjetunionen oövervinnerligt. Sovjetmänniskan var världens enda sanna skapelse, menade Josef Stalin.

9 oktober 2014

Stalin beställde klonade elitsoldater

En superarmé av håriga människoapor. Det var vad Sovjetunionens ledare Josef Stalin såg framför sig när han år 1925 tog kontakt med den ryske biologen och specialisten i inseminering, Ilja Ivanovich Ivanov.

Genom att befrukta schimpans- och orangutanghonor med mänsklig sperma ville Stalin och Ivanov skapa hårdföra elitsoldater som utan problem kunde bekämpa alla fiender.

År 1926 reste Ivanov därför till Västafrika där han inseminerade tre schimpanser med sperma från människan – förgäves. Men han gav inte upp och snart var forskaren tillbaka i Sovjetunionen, denna gång med femton apor – och med en nyuppbyggd försöksstation i Georgien till sitt förfogande.

Kvinnor befruktades med apsäd

Men i stället för att bära fram små mutanter började honaporna att dö en efter en. Ivanov erkände att han nu måste pröva andra vägar om experimentet skulle lyckas: kvinnor skulle i stället insemineras med sperma från aporna.

Fem ryska kvinnor anmälde sig frivilligt och det prestigefyllda projektet kunde sätta i gång. Experimentet gick dock inte alls som Ivanov och kvinnorna hade tänkt sig …

Vill du läsa mer?


Vill du veta hur det gick med Ivanovs mutantförsök – och vill du läsa mer om Sovjets trots mot naturen? Då kan du ladda ned hela artikeln ur Historia nr 15/2014 här:

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...