Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skivspelaren: Hur gammal är den?

När kunde man spela in och spela upp ljud?

Edisons fonograf var en tidig variant av en skivspelare

Mänskligheten har mycket att tacka den amerikanske uppfinnaren Thomas Edison för. Han gav oss glödlampan, mikro­fonen och film­kameran – och den första fungerande apparaten för att lagra och spela upp ljud.

Edisons fonograf, som han kallade sin tidiga version av skivspelaren, demonstrerades 1877. Oanmäld gick han in på tidningen Scientific American, monterade upp sin apparat och vred på veven på sidan.

”Goddag. Hur står det till? Vad ­tycker Ni om fonografen?” Orden kom ut ur den mystiska maskinen.

Edisons fonograf skilde sig från den senare grammofonen genom att spela upp ljud från en metallcylinder i stället för från en skiva. ­Lagringsenheten bestod av en cylinder täckt av metallfolie, i vilken ett flertal spår ­graverats in.

När cylindern roterade löpte en nål – pickupen – i spåren och registrerade ojämnheter i folien. Dessa blev till ljud, som strömmade ut ur en tratt. Omvänt kunde nålen rista in ljud folie, som sedan kunde spelas upp på fono­grafen.

Emile Berliners grammofon avlöste fonografen

Edison satte sin apparat i produktion 1878, men förbättrade den ständigt. Till exempel höll metallfolien endast för ett fåtal uppspelningar, så han gjorde nya cylindrar av vax, som inte slets lika fort av nålen.

I början av 1900-talet förlorade ­Edisons fonograf dock mot Emile ­Berliners ”gram­mo­fon”, som använde svarta plattor av schellack. De var mycket enklare att massproducera och förvara än Edisons cylindrar.

I dag finns det få ursprungliga inspelningar gjorda på fonograf, och de flesta är så ömtåliga att de sannolikt går sönder om de spelas upp.

Läs också:

Uppfinningar

När fick vi elbelysning?

2 minuter
Teknik

Ny idé riskerade att förstöra allt för Thomas Edison

15 minuter
Uppfinningar

Elektricitetens mästare hatade varandra

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj