Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Samuel Colt uppfann världens kraftfullaste svartkrutsrevolver

”Gud skapade människan – men Colt gjorde dem jämlika”. Så löd talesättet i 1800-­­talets USA, efter att Samuel Colt hade konstruerat sin revolver.

Getty Images

När Colt tog patent på sin uppfinning år 1835 var det under namnet ”revolving pistol”, roterande pistol, som snart förkortades till ”revolver”.

Coltfabrikens mest berömda sexskjutare är Colt 45 från 1873, även kallad The Peacemaker, Fredsskaparen.

 • 1831

  Skeppsroder ger idén

  Vid 17 års ålder skickas Samuel Colt till sjöss av sin far. Ombord fascineras han av skeppsrodrets sinnrika konstruktion:

  ”Oavsett åt vilket håll rodret vreds hamnade var och en av ekrarna på rak linje med en koppling som kunde låsas och hålla fast rodret”.

  Han gör en modell i trä och när han kommer i land överför han principen till en helt ny prototyp av pistol där ”ekrarna” är kamrarna i trumman.

 • 1835

  Patentet avslås

  När Colt år 1832 ansöker om patent på sin revolver får han först avslag. Designen är alltför snarlik den första handhållna flintlåsrevolvern som också har en mekanism med trumma – uppfunnen 17 år tidigare av amerikanen Elisha H. Collier.

  Men Colts revolver skiljer sig genom att alla delar kan tillverkas i maskin och bytas ut när de blir slitna. Colts revolver kostar därför bara en tredjedel av Colliers och är lätt att reparera.

  Efter tre år får Colt patent på revolvern och tack vare sin säljartalang lyckas han ro hem en order på 75 revolvrar till armén. Dessvärre kan hans fabrik inte leverera vapnen tillräckligt snabbt. Ordern annulleras och Colt går i konkurs.

 • 1846

  Krig mot Mexiko räddar Colt

  Räddningen för Colt dyker upp när det amerikansk-mexikanska kriget bryter ut år 1846 och han får en order på 1100 revolvrar till den amerikanska armén.

  Soldaterna utrustas med hans nyaste modell, den två kilo tunga Walker-Colt-revolvern, den kraftfullaste svartkrutsrevolver som någonsin tillverkats.

Västernhjältar som Wyatt Earp och Bat Masterson hade Peacemakern som sin trognaste vän, och senare berömdheter som Lawrence av Arabien och den amerikanske generalen George Patton gjorde den världsberömd. Den sistnämnde sågs sällan utan sina båda Peacemakers med elfenbenskolv i ett bälte om livet.

© Polfoto/Corbis

 • 1850

  Colt spelar ut länder mot varandra

  Kring år 1850 plågas Europa av revolutioner, krig och kapprustning vilket den driftige Colt cyniskt drar nytta av. Han avslöjar till och med för vissa länder att deras fiender just har lämnat in en order på Colt-revolvrar.

  Av rädsla för att hamna på efterkälken känner sig de övriga länderna också tvungna att köpa revolvrar.

  På bara några år säljer Colt mer än 250000 ”Colt 1851 Navy revolvers” och efterföljaren, ”Colt Army Model 1860”, tillverkas i över 200000 exemplar.

  År 1861 går Colt med som frivillig på Nordstaternas sida i amerikanska inbördeskriget, med överstes rang, men hans kom­pani hamnar aldrig i strid. Året därpå dör Samuel Colt.

Läs också:

Uppfinningar

När uppfanns tändaren?

2 minuter
Vapen

Colt 45 – The Peacemaker

1 minut
Vapen

Pistoler och revolvrar genom tiderna

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord

Nytt lösenord

Enter a password with at least 6 characters.

Lösenord behövs
Visa Dölj