De tre männen är otåliga. Framför dem står en imponerande motor som är nästan tre meter hög.
Enligt beräkningar ska maskinen kunna prestera fem hästkrafter och både chefsingenjören Rudolf Diesel och hans assistenter är nu redo att starta motorn efter flera dagars finjusteringar.
På Maschinenfabrik Augsburg i Tyskland visar almanackan på den 10 augusti 1893.
Rudolf Diesel går fram och vrider på bränslekranen som låter den lätta lampoljan rinna ned i motorn. Men i samma stund som den antänds flyger motorn i bitar.
Diesel och hans kolleger kastas omkull medan vasst metallsplitter viner kring huvudet på dem.
Turligt nog klarar sig de tre männen från den våldsamma explosionen med livet i behåll. Och trots olyckan är uppfinnaren Diesel full av tillförsikt.
Nu vet han att hans teorier om att antända bränsle utan någon gnista faktiskt fungerar. Han är övertygad om att han med hjälp av tryck kan ta fram en motor med en aldrig tidigare skådad effekt.
Under de följande veckorna experimenterar Diesel dag och natt och när han är färdig skriver han i sina anteckningar:
”Det har nu bevisats, även med denna ofullständiga motor, att processen kan genomföras.”
Rudolf Diesel var ett tekniskt underbarn
Rudolf Christian Karl Diesel föddes den 18 mars 1858 i Paris av tyska föräldrar. Redan som liten var han teknikintresserad och roade sig bl.a. med att plocka isär familjens gökur för att studera alla fjädrar och kugghjul.
Ibland kunde det ha gått riktigt illa, till exempel när lille Rudolf experimenterade med husets gasledningar och var nära att spränga hela byggnaden i luften.
I skolan upptäckte lärarna tidigt att Rudolf hade talang. Han låg före sina kamrater i de naturvetenskapliga ämnena. Utanför skoltid ägnade han sig åt att besöka alla de ingenjörsmässiga innovationer som fanns i Paris vid den här tiden.
Rudolf Diesel var särskilt intresserad av motorer och när hans föräldrar tog med honom till världsutställningen i Paris 1867 var den begåvade skolgossen i sjunde himlen.
Här kunde han bland annat häpna över Nicolaus August Ottos bensinmotor som ansågs vara det första alternativet till ångmaskinen.
Rudolf började också besöka de tekniska museerna i Paris. Där kunde han stå i timmar och granska ång- och gasmotorer.
Den vetgirige pojken fascinerades allra mest av ett speciellt föremål: världens äldsta självgående fordon, en trehjulig ångdriven traktor från 1769. Den 12-årige Rudolf tecknade en mycket detaljerad skiss av traktorn i sitt block.
Tanken på att revolutionera transportväsendet hade redan börjat spira.